Прокуратурата се самосезира за наводнението в Мизия

29353
Прокуратурата се самосезира за наводнението в Мизия
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се самосезира за новоднението в община Мизия и възложи на полицията предварителна проверка, която да изясни причините за бедствието.

Там и днес продължиха спасителните операции, предаде БНР.

В помощ на Врачанска област - 17777, DMS ZAEDNO

Днес, 4-ти август, се проведе заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от кампанията „Заедно в бедст...

Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. В съседната община Бяла Слатина, която също е в бедствено положение, започна отводняването на наводнените къщи.

Старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в бедстващия район съобщи, че от наводненията са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 селскостопански постройки. Той подчерта, че това са първоначални данни, които по-скоро ще послужат на спасителите, за да се насочат къде евентуално би могло да има затрупани хора. Василев прогнозира много по-голям размер на пораженията, който може да бъде оценен едва след оттеглянето на реката. Тогава ще стане ясно дали домовете ще бъдат годни за живеене.

В съседната бедстваща община - Бяла Слатина 15 спасителни екипа вече отводняват наводнените домове. Там река Скът се е прибрала в коритото си и е възможна възстановителната операция. Заради горещината и липсата на течаща вода е уведомена Здравната инспекция да предприеме мерки за съответни действия в бедстващите райони. Даден е сигнал до компетентните органи за извозване на телата на удавените животни.

В небето над Мизия прелетя правителствен хеликоптер за оглед и на наводнените земеделски земи, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев.

АЕЦ "Козлодуй" може да приеме хора от Мизия в свои общежития

АЕЦ "Козлодуй" има готовността да приеме при нужда евакуирани в следствие на наводненията жители в своите общежития в град Козлодуй, ...

Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове. Със сълзи на очи хората разказват за наводнените им домове.

Кухнята ми е до тавана във вода. Горе в къщата водата е над коляното, което означава, че всичките ми спални помещения, холът ми, телевизори - всичко е под вода. Нямам къде да отида, аз, и моите близки. В къщата, в която живеем, сме съпругът ми, синът ми, аз, снаха ми, брат ми и майка ми. Тази нощ спахме при приятели, предната нощ спахме в автомобила на ЧЕЗ, за което съм много благодарна, разказва Лора Паунова.

На въпрос какво решение вижда, Лора отговаря: "Не мога да ви кажа. Опитвам се да намеря решение, но не мога да намеря решение къде и как ще живея. Опитвахме се да направим дом, да подсигурим на детето всичко хубаво, за да може да живее спокойно от тук натам. Не знам какво ще направим. Имам нужда от помощ, имам нужда от мебели. Храна, облекло засега имам, но след оттичането на водата няма къде да отидем. Положението от тук натам е сложно. Не сложно - ужасно. Не можем да намерим изход засега. Никакъв".

Все още има хора, които отказват да се евакуират, каза директорът на Областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Кирилов.

"За да бъдат спокойни хората, по разпореждане на главния секретар от тази нощ започват да дават дежурства и служители на жандармерията. Има хора в един блок, който е там, в Мизия, и хората просто отказват да се евакуират и си стоят в блока. Още в началото ги приканвахме с лодките да слезнат, но те просто отказваха, стоят си, махат с ръка, в отрицание и отказват. Но към момента сме на разположение, така че приканвам хората да не се притесняват. Ако имат нужда от нас, от спасение, за да не бедстват в домовете си, да се обаждат, за да можем и ние да реагираме адекватно и колкото се може по-бързо най-вече. Това ни е призивът към хората", заяви той.

Отводняването на Мизия ще започне до 3 дни

Отводняването в района на Мизия вече започна, но в самия град то все още не може да се случи, защото задържането на водата и бавното от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com