Прокуратурата разпореди проверка на плажовете по Черноморието

8256
Прокуратурата разпореди проверка на плажовете по Черноморието
Снимка: Actualno.com

Инспекция по българското Черноморие е разпоредила Върховната административна прокуратура, предаде БНР.

Ще се проверява дали се спазват законовите изисквания - не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ да е свободна, за да могат посетителите да разполагат плажните си принадлежности.

Ангелкова се надява догодина да има категоризация на плажовете

Надявам се догодина да има категоризация на плажовете. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик. Тя обясни, че о...

Инспекциите са възложени на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Ще се проверява и определената в закона дължина на бреговата линия пред площите за свободно разполагане на принадлежности.

Целта на проверката е да се установи спазват ли се изискванията на закона относно размера на площите за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и на дължината на бреговата линия пред площите за свободно разполагане на плажни пособия. Законът изисква осигуряване на равностоен достъп до морето на зоните за свободно разполагане със зоните за разполагане на плажни принадлежности от концесионера или наемателя.

Проверката ще установява още дали се спазват техническите параметри на морските плажове в изпълнение на изискванията на закона относно размера на площите на преместваемите обекти и съоръжения.

Определиха наематели на плажове в Каварна и Шабла

Министерството на регионалното развитие и благоустройството определи наематели на още два плажа в област Добрич, за които досега на пр...

При констатиране на нарушения, регионалното министерство трябва да предприеме действия за търсене на административнонаказателната отговорност на нарушителите.

Ведомството, ръководено от Лиляна Павлова, трябва да даде на прокуратурата обобщен доклад с констатациите от проверката до 20 юли.

От прокуратурата съобщават, че са били изнесени случаи, в които концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така те се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно /безплатно/ ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com