Прокуратурата проверява журналисти от "Капитал" по сигнал на приближен до Пеевски

13583
Прокуратурата проверява журналисти от "Капитал" по сигнал на приближен до Пеевски
Снимка: БГНЕС

Софийска районна прокуратура (СРП) е разпоредила проверка срещу управляващия редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов. Поводът е сигнал подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов, който иска да се провери дали не са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите. Това съобщи самата медия.

Проверката е възложена на Столичната дирекция на вътрешните работи, където двамата журналисти бяха извикани да дадат обяснения по случая. Призоваването стана по телефона, което според Наказателно-процесуалния кодекс се прави "в бързи случаи".

В сигнала на Момчил Борисов се казва, че публикацията във в. "Капитал" от 27 юни "Паниката е по-голяма от проблема" … всява паника. Борисов развива тезата, че твърдейки, че "Водстрой 98", която той посочва като най-голямата строителна фирма в България си е изтеглила парите от Първа инвестиционна банка, журналистите призовават хората да последват примера й и също да си изтеглят парите. Изпълнителният директор на фирмата иска прокуратурата да провери дали списвайки тази публикация не е извършено престъпление по чл.107 от Наказателния кодекс (вредителство) и по чл.326 (подаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога). 

Сигналът е бил подаден до Софийска градска прокуратура, която го е изпратила по компетентност до Софийската районна прокуратура. Прокурор Румяна Стоянова приема, че има достатъчно данни да разпореди проверка и указва на СДВР да "да бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия" и  "да се снемат обяснения от посочените в сигнала лица".

Юристи, с които медията се е консултирала, коментираха, че действията по сигнала са отклонение от нормалната практика, защото отдалеч се вижда, че няма данни нито за престъпление срещу републиката, нито за подаване на неверни сигнали за тревога: "Когато се види, че това не съставлява предмета на престъпление, просто отказваш да образуваш проверка, защото противното е тормоз и харчене на парите на данъкоплатеца". 

"Изключително странно е, че по разпоредба, която е създадена за наказване на фалшива тревога - фалшиви обаждания на 112 и т.н. , прокуратурата прави рязко завой и тълкувайки разширително закона го превръща в средство за санкциониране на критични публикации" коментира адвокат Александър Кашъмов, който представлява журналистите.

На снимката: Главният прокурор Сотир Цацаров

Прокуратурата се самосезира за наводнението в Мизия

Прокуратурата се самосезира за новоднението в община Мизия и възложи на полицията предварителна проверка, която да изясни причините за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com