Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев

15885
Прокуратурата повдигна обвинения на Стоян Тонев
Снимка: БГНЕС

Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Стоян Тонев, предаде БГНЕС.

Обвиненията, които са повдигнати на бившия директор на ВМА, са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори.

Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29.11.2004 – 01.12.2007 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на поверенето му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв. (престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал.3, вр. ал.1 от НК).

Стоян Тонев е обвинен и в съзнателно сключване на два неизгодни договора с частна фирма, по силата на които се предоставя за ползване на търговското дружество апаратура, собственост на ВМА (престъпления по чл. 220, ал. 2, вр. ал.1 от НК и престъпление по чл. 220, ал. 2, вр. ал. 1 от НК). Предоставената медицинска апаратура е лазерни системи за дермална пластика. По първия договор (от 03.12.2007 г.) щетите за болничното заведение са в размер на ок. 98 000 лв., а по втория (от 05.10.2009 г.) щетата е в размер на 447 000 лв.

БГНЕС припомня, че Стоян Тонев подаде оставка като депутат и напусна председателското място в здравната комисия заради скандални разкрития за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия (ВМА).

В доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма. Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма "Дерма Прим" се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от "Дерма Прим".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com