Производители: Схемата за дребни земеделски стопани ще доведе до разпокъсване на земи

24162
Производители: Схемата за дребни земеделски стопани ще доведе до разпокъсване на земи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЕЗП) потвърждава категоричната си позиция срещу Схемата за дребни земеделски стопани, която е заложена в Концепцията на Министерството на земеделието и храните за прилагане на директните плащания в Република България от 2015 г.

Подпомагането на дребните земеделски стопанства с площи от минимум 0.5 ха няма да бъде ефективно, тъй като ще стимулира разпокъсването на земята. По прогнози на МЗХ кандидатите за подпомагане на дребни стопанства ще бъдат повече от 116 045. Освен това прилагането на схемата ще създаде и негативни практики като изнудване на фермерите от собствениците на земи за увеличаване на рентите до нива съпоставими с получаваните субсидии по схемата, без да е наличен реален икономически мотив за това. Това се посочва в позиция на ААЕЗП.

Ваучери за гориво за фермерите - безполезни хартийки

Държавата отново отсъства, дори когато уж присъства. Това става ясно от репортаж на Нова телевизия, показващ за какво всъщност служат д...

От ААЕЗП са категорични, че включването на преразпределителното плащане за площи до 30 ха и намаляването на минималния праг за участие в схеми за подпомагане от 1 ха на 0,5 ха. са достатъчни условия за стимулиране на реалния земеделски производител. В противен случай чрез раздаването на пари „на калпак" ще се извършва „социално подпомагане", но със средства предвидени за земеделие.

Позицията си срещу прилагането на Схемата за дребни земеделски стопани ААЕЗП изрази и чрез подкрепа на общата декларация на организации-членове на работната група по прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020г., създадена със заповед на министъра на земеделието и храните.

Същевременно ААЕЗП изразява удовлетворение от факта, че ръководството на МЗХ прие останалите 3 искания на бранша за промени в Концепцията, касаещи прецизиране на дефиницията „активен фермер", намаляването на минималната площ за участие в схеми за подпомагане на площ на 0,5 ха., както и въвеждането на 100% намаление на плащанията по Схемата за единно плащане на площ за суми над 300 000 евро при условие, че се добавят към таваните на плащанията разходите за заплати и осигуровки за земеделската дейност, като спестените средства да бъдат пренасочени във втори стълб по конкретни мерки, свързани с агроекологията и развитие на приоритетните за България отрасли - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури, тематична подпрограма за подпомагане на малки земеделски стопанства с гарантирани бюджети по мерки „Инвестиции във физически активи" и "Биологично земеделие".

 

ЕК предлага нови правила за биологичното производство

През последните 10 години пазарът на биопродукти е нараснал 4 пъти, което налага актуализиране на правилата за производство на тези сто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество