Продължава делото срещу 13-те имами в Пазарджик

10029
Продължава делото срещу 13-те имами в Пазарджик

На 29 май от 9 ч. Пазарджишкият окръжен съд ще проведе заседание по делото срещу 13-те имами, подсъдими за проповядване на радикален ислям, съобщиха от съда.

На заседанието се очаква да бъдат приети експертизи. На предното заседание по делото на 10 април 2013 г. в съда спориха по експертиза от компютрите на подсъдимите имами. Компютърният експерт Александър Кирков е анализирал 13 компютъра, флаш памет, дискове и операционна система на арабски език. За възстановяването на скритите и изтритите файлове е бил използван специализиран софтуер, като на всеки документ е било направено пълно копие. То може да бъде сравнено с оригиналите. Александър Кирков е категоричен, че експертизата му не компрометира доказателствата: "Аз съм работил по практики, които са отъпкани, практики, които се ползват в България. Аз лично смятам, че не съм нарушил нищо, че съм извършил така, както е трябвало да бъде. Още повече, че доказателствата са запазени, не са компрометирани. Смятам, че е обективна експертизата".

БГНЕС припомня, че на 18 септември 2012 г. съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Стотици жители от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско бяха на 18 септември пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд. Те обясниха присъствието си с желанието да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм. В подкрепа на подсъдимите и на следващите заседания по делото дойдоха десетки жители от Пазарджишко.

На 17 декември делото беше отложено за първи път заради болен подсъдим - Байрам Ушев не се яви. Тогава трябваше да бъдат изслушвани експерти. На едно от последните заседания за декември миналата година адвокатите и съдът оспориха и не приеха първата преводаческа експертиза по делото. Мотивите бяха, че в превода от турски на български експертът доц. Юлия Кирилова няма достатъчно познания по ислямска религия, за да прави заключение доколко са антидемократични идеите, открити в конфискуваната религиозна литература от домовете на 13-те обвиняеми имами. Съдът прие две технически експертизи, като едната от тях – графологическата, доказа, че поставените подписи под набора от отчетни документи са на един от подсъдимите.

В Окръжен съд – Пазарджик постъпи молба на 14 февруари от вещото лице Александър Шунин, с която заявява, че не е готов с поставената му от съда задача, поради това, че част от материалите съдържат обемни и сложни в езиково отношение религиозни текстове, които изискват повече време и внимание при превода. От вещото лице Александър Кирков пък е постъпил факс, с който уведомява съда, че е в чужбина и е възпрепятстван да се яви на съдебно заседание.

Окръжен съд – Пазарджик, като взе под внимание, че за съдебното заседание за 18 февруари 2013 г. не е предвидено друго освен изслушването на двете вещи лица отсрочи заседанието по делото за 11 март. Тогава делото срещу 13-те имами в Пазарджик беше отложено за 10 април, заради заболяване на подсъдимия Али Хайрадин. В заявление до Окръжния съд в Пазарджик той настоя за отлагането, за да може лично да присъства на следващото заседание. На заседанието тогава трябваше да бъде представена т.нар. арабска експертиза. Мюсюлманските духовници са обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и членуване в нерегистрирана у нас ислямистка организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com