Процедурата за ТЕЛК може да бъде облекчена

6300
Процедурата за ТЕЛК може да бъде облекчена
Снимка: БГНЕС

България може да облекчи процедурата за ТЕЛК с приемането на класификатори за уврежданията и функционалността на Световната здравна организация (СЗО). Това каза  за „Фокус“ Минчо Коралски, председател на Агенцията за хора с увреждания.

По думите му, е необходимо да се разграничават медицинската експертиза и експертизата на работоспособността. „Това е един от недостатъците на сегашната система и това може да се промени с един инструмент, възприет от цяла Европа. С него се оценява състоянието на хората по методики, които позволяват смесването на различни заболявания, за да се докара определен процент на нетрудоспособност. Докато сега караме хора, които очевидно никога няма да се възстановят, да се явяват непрекъснато на прегледи“, допълни Минчо Коралски.

Прехвърлянето на ТЕЛК към лекарските комисии нямало да реши проблема с корупцията

Хората с увреждания ще протестират утре – 5-и май, в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се ...

Той уточни, че след промените в Закона за обществените поръчки се е увеличил както броят на фирмите, така и на хората с увреждания, които са си намерили работа. Според него, обаче, сегашният механизъм не отчита капацитета на фирмите и това буди съмнение дали някои от тях не са поставени само, за да печелят конкурси.

Припомняме, че Хората с увреждания ще протестират днес в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам. Те ще настояват за промяна в системата на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Няколко националнопредставителни организации у нас също ще изразят недоволството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com