Природозащитници към Станишев и Орешарски: Не обещавайте, а спасявайте Странджа

23744
Природозащитници към Станишев и Орешарски: Не обещавайте, а спасявайте Странджа
Снимка: БГНЕС

Природен парк Странджа не иска обещания, а иска закони, заявяват позицията си от Коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Природозащитниците са крайно изненадани от изявеното днес желание на министър-председателя Пламен Орешарски и на лидера на БСП Сергей Станишев да спасят Природен парк Странджа, след като вече започна да действа новия общ устройствен план на община Царево без задължителната екологична оценка. Отделно беше уволнен и дългогодишния директор на парк "Странджа" Стефан Златаров. Той каза, че му е бил оказан натиск, за да подпише заповедта си за освобождаване.

Днес Станишев заяви, че защитата на българската природа е и негова кауза. Той каза, че иска да види становището на МОСВ и МРРБ за общия устройствен план на Царево.

"За да остане природа в България" припомня, че вчера, 23 януари, всеки един депутат е получил на електронната си поща предложенията на природозащитниците как могат да разрешат проблема - като променят Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Трябва да се премахне забраната за обжалване на общи устройствени планове и да се приеме, че ако те нямат екооценка, значи са нищожни. Това може да стане с бързи промени в преходните и заключителни разпоредби, смятат природозащитниците.

Уволниха директора на природен парк „Странджа”

Прекратиха договора ми на директор на природен парк „Странджа”. Това заяви Стефан Златаров, който заемаше този пост от 1995...

Следващия вторник, 28 януари, граждани организират протести в подкрепа на Странджа в София, Пловдив, Бургас, Русе, Сливен, припомнят от коалицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com