Природозащитници искат спиране на всякакви действия при нищожно решение

6541
Природозащитници искат спиране на всякакви действия при нищожно решение

Приветстваме всички усилия за единна концепция за устойчиво регионално развитие и опазване на Черноморието. На Съвет на развитие от Реформаторския блок поставихме въпроса за гаранции за опазване на българската природа и да се преценят добре стъпките за промени в законодателството в тази посока, подчертават Реформаторите в свое официално прессъобщение след среща на Найден Зеленогорски с представители на „За да остане природа в България“, „Да спасим Карадере“ и „Да запазим Корал“. Зеленогорски е председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента.

Представителите на трите организации алармираха за празноти в законодателсвото. Те предлагат възможност за повишаване взаимния контрол между органите, както и при вече допуснатите нарушения да има въвеждане на забрани, обявяване на нищожност, спиране на действие и даване на възможност на държавни органи да санкционират. Те предлагат, когато едно решение е обявено от административен или съдебен орган за нищожно, да се спира действието му, като визираха редица случаи на приемане на Общите устройствени планове в нарушение на други закони, като публично известните случаи в Царево, Карадере, някои от които, по думите им, с умишленост в действията. Природозащитните организации предлагат и повече санкции за виновните лица, нарушаващи законодателството, като подчертаха, че предложенията им целят както запазване облика на Черноморието, така и на природата на територията на цялата страна.

Общински съветник във Варна ходатайства за застрояване на Фичоза

Застрояването на Черноморието е факт от много дълго време. Такъв е и случаят във варненската местност Фичоза, показан по Нова телевизия...

Реформаторският блок проучва как така дюни се оказват частна собственост, след като по конституция и закон са държавна, подчерта още Зеленогорски и добави, че законът трябва да се приложи в цялата му строгост по отношение опазването на Черноморието и българската природа.

Природозащитниците са категорични, че общините сами вземат решения за устройствените си планове, а дюните са собственост на държавата, което се превръща, според тях, в инструмент за печалба и вреди на устойчивото развитие. Те внесоха предложенията си за промени в ЗУТ, ЗУЧК, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за горите, Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда, като казаха, че исканията им не вредят на туризма и бизнеса, а отразяват целите им за устойчиво развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com