Приемат закон за равенството между мъжете и жените у нас

4903
Приемат закон за равенството между мъжете и жените у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

До края на месеца се очаква правителството да приеме Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Във вторник проектът бе публикуван за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

Приемането на закона не би трябвало да отнеме много време и от Народното събрание, тъй като съдържа едва 16 члена. Приемането на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете е в изпълнение на национални програмни документи и ангажименти по международни договори, включително и на Договора за членството на България в ЕС.

Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепре...

Законът ще гарантира на жените и мъжете да развиват своите лични способности и да правят избор без ограниченията на социалната роля на пола им и различното им поведение, а техните стремежи и потребности да се вземат под внимание и да се оценяват и поощряват равностойно. Законът има за цел да гарантира достъп на жените и мъжете до всички сфери на обществения живот и постигане на личностна и професионална реализация и развитие. Законът трябва да осигури балансирано представителство на жените и мъжете във властта и вземането на решения във всяка област на живота. Друга от целите на новия нормативен акт е чрез оценка на въздействието на стратегически документи и законодателство, да се осигури неутрализиране на дискриминационните ефекти и да се насърчи равнопоставеността на половете.

Законът за равнопоставеност предвижда и институционализирането на фигурата на “координатор по равнопоставеност на жените и мъжете”. Това ще са служители в централната администрация /министерства, агенции, комисии и др./ и териториалните органи на изпълнителната власт /областните администрации/, които ще следят за равнопоставеност между половете. Определянето на тези служители ще трябва да стане в срок от шест месеца след влизането в сила на закона.

Държавната политика в сферата и занапред ще се координира от Национален съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС, който се председателства от министъра на труда и социалната политика. Представители в Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете ще имат централната власт, работодателските организации, синдикатите, Националното сдружение на общините и неправителствения сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...