Приеха окончателно еднодневните трудови договори и отмяна на графиците за отпуски

11383
Приеха окончателно еднодневните трудови договори и отмяна на графиците за отпуски
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса на труда, изготвени от Министерски съвет и от БСП, предаде БГНЕС. С измененията отпада задължението на работодателя да прави график на отпуските и се въвеждат т. нар. еднодневни трудови договори.

Депутатите удължиха работното си време до приемането на промените в Кодекса на труда, предаде по-рано "Фокус".

Приеха на първо четене въвеждането на еднодневни трудови договори

Депутатите приеха въвеждането на т.нар. еднодневен трудов договор. Това стана с приемането на първо четене промени в Кодекса на тр...

Два отделни законопроекта за поправки в трудовия кодекс бяха приети на първо четене преди седмици в Народното събрание, след което влязоха като обединен законопроект за второ разглеждане и окончателно приемане от парламента. 

По предложение на БСП, подкрепено от мнозинството, се връща отменената преди време възможност работодателят да може да освободи с предизвестие свой служител, когато той е придобил право пенсия за стаж и възраст. 

По време на дебатите на второ четене в пленарна зала вносителите на поправките от БСП на няколко пъти изпаднаха в ситуация, като поискаха отпадане на собствените си предложения, приети на първо четене и защитени многократно от тях в ресорните парламентарни комисии. 

БСП поиска да не се приема собственото им предложение, което предвижда да отпадне задължението работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. Един от вносителите Георги Гьоков се аргументира, че след като са се съобразили с мнението на синдикати са променили мнението. Мнозинството обаче не се съгласи и остави в сила това предложение на БСП, като по този начин това задължение за разработване и утвърждаване на правила за здравословни и безопасни условия на труд отпадна от задълженията на бизнеса. 

Плаши ли се българският работодател от хората с увреждания?

Когато чуем или видим изписан броят на хората с увреждания в България, се стряскаме. 600 000. За страна с население под 7 млн. тов...

По сходен начин БСП поиска да се отмени и тяхното предложение за отпадане на закрилата на работниците при дисциплинарно уволнение. Досега работодателят можеше да уволнява определена категория служители (майки на деца до 3-годишна възраст, трудоустроени работници и служители, лица, страдащи от определени заболявания и т.н.) само с предварително решение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. При разглеждането в зала БСП поиска да се откаже от това предложение, като в този случай Данаил Кирилов от ГЕРБ се съгласи и призова колеги да гласуват за отпадане на тази точка. 

С промени в Кодекса на труда се въвеждат и еднодневни трудови договори, което е идея на социалният министър Ивайло Калфин и бе част от предложенията в законопроекта на Министерски съвет. 

С приетите промени отпада задължението на работодателя да прави график на отпуските. Ако работникът не е успял да използва целия си отпуск за съответната година, работодателят трябва да му осигури такава възможност през първите шест месеца на следващата година. Ако това не стане, служителят ще може да излезе в отпуск когато сам реши, стига да е предупредил 14 дни по-рано. Неизползваните отпуски ще могат да се пазят в продължение на две години. 

С промяна в преходните и заключителните разпоредби на Кoдекса на труда бе променен и текст от Закона за държавния служител, с който се допуска в администрации, в които организацията на труда позволява това, да може да се установява работно време с променливи граници. Времето, през което държавният служител трябва задължително да бъде на работа в администрацията, ще се определя от органа по назначаването.

Стажантите - до 29 години, със средно или висше образование и без трудов стаж

  Вече окончателно беше прието изменение на Кодекса на труда, касаещо статута на стажантите в България. Съгласно него стажант мож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество