При всички лентички: Камбоджа, Танзания и Ботсвана имат по-добри пътища от нас

3974
При всички лентички: Камбоджа, Танзания и Ботсвана имат по-добри пътища от нас
Снимка: БГНЕС

След вчерашната тежка верижна катастрофа на Витиня, вече е ясно и друго - Камбоджа, Танзания и Ботсвана имат по-добри пътища, отколкото България. Според изследване на качеството на инфраструктурата, представено на Световния икономически форум на конкурентоспособността, България е едва на 99-то място от общо 140 изследвани страни, информира в. "Сега".

С по-добри магистрали и шосета от българските са класирани страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во). Преди България, на 98-о място, е и Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди. Изостават още страни като Аржентина и Босна и Херцеговина. Но пък държави от бившия соцлагер като Хърватия (19), Естония (48), Унгария (58) и Армения (72) заемат доста по-предни позиции. Не можем да се сравняваме дори с Албания, която успява да "осребри" много по-добре привлечените в инфраструктурни проекти средства и вече е на 52-ро място в тази класация.

Приключва ремонтът на междуселските пътища в област Велико Търново

Продължават ремонтите в населените места, финансирани по фонд „Солидарност“ на Европейски съюз, съобщават от кметската адми...

Най-добрите пътища в света според доклада са в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а на второ място е Холандия. В Топ 10 с най-качествените шосета са още Швейцария, Португалия, Сингапур, Япония, Хонконг, Франция, Австрия и Тайван. Напред в класацията също така са Дания и Германия.

Любопитно е, че според доклада железопътните пътища у нас са много по-качествени от автомобилните, въпреки лошия имидж на транспортните услуги в сектора. По жп линии сме на 49-о място, с което изпреварваме например Сърбия и Словения. На първо място тук без изненади е Швейцария. България заема 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място.

Показателно е развитието на мобилните мрежи и услуги у нас. Точно при тях сме на най-предна позиция в сравнение с другите показатели. България е на 38-о място по абонамент към мобилни оператори, а по фиксирани мрежи - на 42-ро.

Само от 2007 г. насам от Европейския съюз и държавния бюджет в строеж и ремонт на шосета са вложени над 6 млрд. лева. Около 4 млрд. лева са парите по ОП "Транспорт" до 2013 г., въпреки че в тези средства са предвидени пари и за ремонти на жп линии. Допълнително парите по ОП "Регионално развитие" и държавните заеми, с които също се реновират шосета, са около 2 млрд. лева. Има още схеми за селски и общински шосета по Програмата за развитие на селските райони, както и вложени пари по предприсъединителните фондове.

Не плащаме за пътища така, както трябва

МРРБ вече подготвя обществото за промените по отношение на пътните такси. Идеята е да се въведат електронни винетки за леките коли и то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com