Президентството светна в синьо заради аутизма

6023
Президентството светна в синьо заради аутизма
Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Днес много сгради, и то знакови сгради в България и по света, ще блеснат в синьо. Международната общност и всички ние ще изразим своята съпричастност, своята подкрепа и своето уважение към хората с аутизъм и техните семейства.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемония за осветяване на сградата на Президентството в синьо във връзка със Световния ден на информираност за аутизма предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Плевнелиев: Западните Балкани са приоритет за председателството ни на ЕС

Процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България и ще бъде във фок...

„Ще подкрепим правото им на пълноценен живот, ще подадем ръка, ще насочим прожекторите към проблема, ще търсим заедно решенията. Хората трябва да знаят за състоянието аутизъм. Така ще бъдем по-съпричастни, толерантни и по-сплотени”, заяви Плевнелиев.

„Можем ли да си представим световните постижения на науката, на техниката, на технологиите, на културата, на изкуството без имена като Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Дарвин, Нютон. В детството тези велики личности са имали трудности в развитието си поради разстройство от аутистичния спектър, но са успели да открият, да развият и да докажат своя талант в света. Да обогатят човечеството и решително да допринесат за развитието и прогреса на нашата прекрасна планета”, подчерта държавният глава.

Той обясни, че през последните десетилетия нараства броят на случаите с аутизъм и честотата на неговото проявление. „По данни на Световната здравна организация” той се среща средно на 6 от 100 случая като са засегнати деца от всички етнически и социални групи във всички региони на света. Аутизмът се проявява в детството, но се запазва през целия живот”, уточни Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com