Препоръки на Външно министерство към българите, пътуващи за Гърция

14559
Препоръки на Външно министерство към българите, пътуващи за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Във връзка с текущата ситуация в Република Гърция Министерството на външните работи прави следните препоръки на българските граждани, които предстои да пътуват до Гърция с цел туризъм следното:

1. Пътуващите с автомобили български граждани в Северна Гърция да напълнят резервоарите си с гориво на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение още от началото на своя престой в страната или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки в някои от курортните места. Бензиностанциите към момента приемат единствено заплащане в брой.

Не се препоръчва да се носят туби с бензин от България, тъй като това е незаконно в Гърция /съществуват специфични изисквания за съхранението на горива в страната/ и би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

EFSF няма да иска веднага плащания от Гърция след "случая на фалит"

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) реши да не иска отпуснатите на Гърция кредити в размер на почти 145 млрд. евро, въпрек...

2. Да си осигурят достатъчно пари в брой, както и да полагат особено внимание при опазването на същите, поради нарасналия брой на кражби по курортите. За препоръчване е използването на сейфовете, които се предлагат в повечето хотели на п-в Халкидики и по другите туристически места.

3. Да проверяват предварително в хотела, където е направена резервация, какъв начин на плащане ще бъде приет от администрацията – чрез кредитна, дебитна карта или в брой.

4. Да не се разчита за теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които са не само трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти.

5. Плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип се осъществяват с пари в брой.

6. Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. В тази връзка се препоръчва гражданите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство, като се отчита и съществуващите ограничения /количества/ в митническия режим между двете страни.

Безплатни магистрали и намаления за пътуване заради референдума в Гърция

Няма да има такси по магистралите в Гърция в почивните дни, за да се улесни участието на избирателите в гласуването, съобщи транспортни...

7. Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на Посолството на Р България в Гърция в Атина и Генералното консулство на Р България в Гърция /в Солун/, като при всеки възникнал проблем или необходимост от съвет да се свържат своевременно на предоставените телефони и ел. адреси.

 

Посолство на Република България в Атина, Република Гърция

Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico

Teл.: +30 2106748 106; +30 2106748 105

ЕК: Едно "Не" няма да постави Гърция в по-добра позиция за преговори

Гласуване с "не" на предстоящия референдум в Гърция няма да подобри позициите на страната в преговорите й с международните кредитори,...

Факс: +30 2106748 130

Дежурен телефон в извънработно време: +30 6937 096 220

Работно време на посолството: 8.30-16.00 ч.

E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg

Website: http://www.mfa.bg/embassies/greecе

Блумбърг: При фалит на Гърция вложителите ще загубят до 55% от депозитите си

Възможния банкрут на Гърция ще доведе до орязване - между 27% и 55%, на сумите по влоговете на гърците, държани от банките в страната. ...

 

Генерално консулство на Република България в Солун, Република Гърция

Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1

Пощенски код: 54643 Солун

Тел.: +30 2310 829210

МВФ: Гърция се нуждае от 50 млрд. евро през следващите 3 години

Гърция се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира ф...

Тел.: +30 2310 869 495

Дежурен телефон в извънработно време: +30 6973 550 133

Факс: +30 2310 854 004

E-Mail: Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

Website: http://www.mfa.bg/embassies/greecegk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com