Прекратиха стачката в мина "Черно море"

19954
Прекратиха стачката в мина "Черно море"
Снимка: БГНЕС

Миньорите от бургаската мина "Черно море" прекратиха около 17 ч. протеста си след повече от 40 часа престой под земята. Това се случаи, след като днес им бяха преведени заплатите.

Под бурните овации и викове "Юнаци!" на колегите им, миньорите бяха посрешнати пред входа за галериите, информира БНР.

Заплатите в мина "Черно море" трябва да бъдат платени до края на деня

Кризата със стачкуващите заплати в мина "Черно море" по всичко изглежда е на път да се разреши: До час и половина стачкуващите миньори...

59 миньори останаха 300 м. под земята в знак на протест, заради неполучени заплати за юли и август. 40 от тях прекараха две вечери под земята.

И последният протестиращ миньор е излязъл от мина „Черно море”. Това каза за "Фокус" Ростислав Радуков, председател на КТ „Подкрепа“ в мината. Преведени са и двете дължими заплати на миньорите.

До изплащането на забавените възнаграждения се стигна, след като По-рано днес от Националната електрическа компания (НЕК) преведоха на ТЕЦ "Сливен" 500 хил. лв.

От началото на годината на "Топлофикация Сливен" ЕАД са изплатени над 80% от дължимите суми. Към останалите си контрагенти НЕК е изплащала средно около 58% от натрупаните задължения. Отговорност на ръководството на "Топлофикация Сливен" ЕАД е да се разплаща ритмично с контрагентите си.

КНСБ: НЕК и МИЕ не казват, че парите за "Черно море" са дадени на "Мини Марица Изток"

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и НЕК разпространяват стара информация за финансовото състояние на "Топлофикация Сли...

За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини "Черно море", правителството е разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите, обясниха от МИЕ.

Снимка: Архив


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com