Преговаряме с ЕК за пари за ваксината срещу "син език"

11328
Преговаряме с ЕК за пари за ваксината срещу "син език"
Снимка: БГНЕС

Започват преговорите с ЕК за подпомагане между 50 и 75% от стойността на ваксината за „син език” за поголовието в страната. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Стойността на ваксините за цялата страна е средно между 3 и 4 милиона лева, каза министър Грудев. От министерството ще настояват да бъде поета до 75% от цената. Министър Грудев уточни, че ЕК ще подпомага само покупката на ваксината. Останалото - съхранението и поставянето на ваксините са административни разходи, които ние, като страна-членка на ЕС, трябва да поемем сами.

"Синият език" вече покосява и дивите животни

Епидемията от "син език" съвсем излиза от контрол. В Смолянско вече са засечени случаи на болестта не само при домашни, но и при диви ж...

Министър Васил Грудев откри учебната година в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив и във Френската гимназия. В момента открива учебната година в Аграрния университетите, предаде „Фокус”.

От следващата седмица животновъдите ще започнат да получават компенсациите за умрелите животни от „син език”, допълни Грудев.

От края на тази седмица стартира и допълнителна помощ de minimis, специално за овцевъдите, каза Грудев. Утре земеделският министър ще се срещне с тях, за да се набележат краткосрочните мерки, по които да им се изплати това допълнително подпомагане.

От 14 октомври, с актуализацията на бюджета, ще започне и изплащане и националните доплащания в сектор „Животновъдство”, каза още Васил Грудев. Идеята е възможно най-рано да бъдат подпомогнати българските производители в тази тежка ситуация, в която се намират. Компенсациите, по които работи Министерството на земеделието, са в няколко направления. Едната е компенсиране на загубите от руското ембарго, където е лесно те да бъдат калкулирани, каза Грудев. През изминалите две седмици се е работило по схеми за компенсиране за нереализирана продукция на пазара - плодове и зеленчуци, както и за мляко и млечни продукти. Помощта, която ще се отпуска, е свързани със складирането на различни видове сирена и кашкавали.

"Синият език" уби повече от 1000 животни в Смолянско

В Смолянско има 39 огнища на болестта "син език", от нея са починали над 1000 животни. Това заяви д-р Валентина Мелемова, началник отде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com