Председателят на ВАС: Промените в конституцията са дискриминационни

3389
Председателят на ВАС: Промените в конституцията са дискриминационни
Снимка: БГНЕС

Гласуваните на първо четене от парламента промени в конституцията са дискриминационни. Това обяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев на семинар с журналисти в Лозенец, предава БГНЕС. Конкретно дискриминацията е в правилото след разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии съдийската да се председателства само от шефа на Върховния касационен съд (ВКС), поясни Колев, цитиран от „Правен свят”.

"Председателите на ВКС и на ВАС са абсолютно равнопоставени. Затова смятам, че уредбата е абсолютно дискриминационна", категоричен бе той. Предложи и изход – в основния закон да се запише, че председателстването на съдийската колегия да е на ротационен принцип, т.е. начело ще застават както шефът на ВКС, така и този на ВАС. Това становище е било изразено и на среща с представителите на Европейската комисия, които бяха у нас във връзка с мониторинговия доклад за България.

Антон Станков: Промените в Конституцията имат вътрешнополитическа цел

Приетите днес на първо четене поправки в Конституцията не решават кой знае какво проблеми в съдебната власт. Правим поредната имитация ...

"Не става въпрос лично за мен, а за длъжността на председателя на ВАС. Лично аз считам, че промените, ако бъдат приети, ще засегнат следващия ВСС, т.е. по никакъв начин няма да ме касаят лично, защото моят мандат изтича след две години", заяви Колев. Начерта и собствените си планове за бъдещето. "След изтичането на двете години, които ми остават, няма да бъда в съдебната власт. Дотук няма председател на върховен съд или главен прокурор, които да са останали в системата", каза той. Но не отговори на въпроса на кое поприще ще се прехвърли. "Продължаваме да твърдим, че предложените конституционни промени са в правомощията единствено на Велико Народно събрание", заяви още Георги Колев.

Но тъй като Конституционният съд отхвърли като недопустимо питането на депутати за предлаганите изменения, "засега ще оставим настрана тази дискусия", каза той. Но все пак коментира и останалите изменения. Лично Колев подкрепял разширяването на правомощията на Инспектората. Проектът за промени в основния закон предвижда занапред инспекторите да извършват проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите. Но и тук председателят на ВАС има възражения. "В момента се правят опити нормативно да се конституира т.нар. антикорупционно бюро.

Въпросът е дали магистратите ще попаднат в обсега на проверките му. Ако е така, те ще бъдат подложени на неприемлив двойствен режим – два различни органа да ги проверяват за едно и също нещо", заяви Георги Колев. Според него такива правомощия спрямо съдиите, прокурорите и следователите трябва да има само Инспекторатът.

По време на обсъждането на проекта за изменения на Закона за съдебната власт по апелативни райони, съдиите поставяха същия въпрос. Тогава министърът на правосъдието Христо Иванов обясняваше, че магистратите няма да бъдат проверявани по антикорупционния закон, а единствено по ЗСВ. По отношението на останалите промени Колев има най-вече възражения.

Така, например, според него, разделянето на ВСС би могло да позволи мнозинства от немагистрати да решават кариерната съдба на съдиите, прокурорите и следователите у нас. Илюстрира го с пример. "Няма никакви изисквания към избраниците от парламентарната квота. Теоретично Народното събрание може да изпрати във ВСС само адвокати. В същото време колегиите ще вземат решенията си с мнозинство от присъстващите.

Плевнелиев доволен от гласуването за Конституцията

Политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противореч...

И ако на дадено заседание липсват част от представителите на съдиите или прокурорите, би могло решенията да се вземат с мнозинството на адвокатите", поясни Георги Колев. Според него абсурдът може да се избегне със записването на конкретни изисквания към пратениците на парламента във ВСС. В същото време обаче ако конституцията предвиди, че занапред това могат да са само магистрати, това би довело до капсулиране на системата, което ще е "много опасно", смята председателят на ВАС.

Колев каза също, че назначаването на административни ръководители от всички рангове трябва да се извършва от пленума на ВСС, а не от отделните колегии. Той бе категоричен, че тайният вот при кадровите решения на ВСС трябва да се запази. Макар че предложението това гласуване да стане явно бе зачертано в редактирания проект, гласуван на първо четене от парламента, депутати от Реформаторския блок вече внесоха предложения това правило да залегне в основния закон. Според Георги Колев обаче е доста спорно дали подобни предложения изобщо са приемливи, след като излизат от "първоначалната рамка".

Председателят на ВАС даде да се разбере и че по негово виждане внасянето на предложения между първо и второ четене трябва да се извърши от поне 60 депутати. Т.е. да важи генералното правило, че предложения за конституционни промени могат да правят минимум 1/4 от народните избраници. Според Георги Колев конституционните промени могат да бъдат окончателно приети не по-рано от февруари 2015 г. А промените в съдебния закон ще се случат "едва през юни-юли догодина".

 

 

Депутатите не поискаха да следим гласуването на Конституцията по БНТ и БНР

Депутатите не подкрепиха предложението на народния представител от Реформаторския блок Димитър Делчев да се излъчва пряко по БНТ и БНР ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com