Предложение: Асансьор, при който има проблем, да бъде спиран от движение

28482
Предложение: Асансьор, при който има проблем, да бъде спиран от движение
Снимка: Getty Images/Guliver

"Не бива да убиваме конкуренцията, но не бива и да рискуваме живота и здравето на хората, като допускаме асансьорите да се обслужват от фирми без достатъчно хора и техника", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Захариева се срещна с председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. Пред него тя пое ангажимент да съдейства за ускорено приемане на нови наредби към закона за техническите изисквания към продуктите, които се очаква да нормализират работата в сектора. В течение на разговора бе коментирана и възможността при установяване на нередност от поддържащата фирма и подаден сигнал за това до агенцията, съответният асансьор да се спре временно от употреба до извършването на ремонт. Причината е, че в момента масово се допускат компромиси в тази посока.

Тя разкритикува и липсата на регистър на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол. Цанков обясни, че агенцията има защитен проект по ОПАК за 800 хил. лв. и до седмица ще стартира обществена поръчка за изготвянето на такъв регистър. В него фирмите ще описват кога, къде и какви дейности предстои да извършват, за да може след това по системата "анализ на риска" агенцията за метрология и технически надзор да контролира по-ефективно дейността им.

На срещата бяха представени резултати от проверката на подемните съоръжения, разпоредена от вицепремиера Екатерина Захариева след инцидента от 19 август в София, при който загина една жена, а друга беше тежко ранена.

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са основните причини, довели до трагичния инцидент. Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни ДАМТН да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата.

По време на срещата бе отчетено, че са необходими и спешни промени в нормативните изисквания, които да гарантират безопасността на асансьорите в страната за опазване живота и здравето на хората.

Липсата на базово оборудване и инструменти, с които трябва да разполагат поддържащите фирми също бе посочена като причина за недоброто качество на тяхната работа. Става въпрос за оборудване, чиято стойност не надвишава няколко хиляди лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com