Предлагат НСО да пази синдици, главния секретар и патриарха

10056
Предлагат НСО да пази синдици, главния секретар и патриарха
Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) да охранява лица, които не са от управлението на държавата, но са свързани с националната сигурност, икономическата и финансовата стабилност. Това предложение беше внесено между първо и второ четене в Закона за НСО от депутати на ГЕРБ и Българския демократичен център (БДЦ).

В проектозакона за НСО има предложение да се впише: "Други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата да имат право на държавна охрана", предаде БГНЕС.

Депутатите приеха закона за НСО на първо четене

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за националната служба за охрана (НСО), внесен от Цветан Цветанов и депутати от ...

Охраната ще се осигурява при конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисия. Комисията в приетия на първо четене текст се състои от председател – началникът на НСО, и членове: председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Окончателно законът се очаква да бъде гласуван на второ четене от парламентарната комисия за контрол на службите другата седмица. 

Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на спецкомисията обясни, че внасят промяната, защото досега са били изключени възможности примерно да бъде охраняван при заплаха председателят на ДАНС, главният секретар или патриархът. Той подчерта, че това е само в хипотезата на заплаха. 

“Ако има заплаха към синдиците, които защитават държавния интерес за три милиарда, какво да направи държавата... трябва да ги защити“, обясни още шефът на комисията за контрол на службите, цитиран от "24 часа".

Лазаров отхвърли предположението, че след приемането на тази поправка държавните гардове ще бранят бизнесмени и олигарси. Запитан дали издръжката на НСО от близо 45 млн. лв. ще се увеличи, той отрече.

Започва проверка след гафа на НСО

Шефът на НСО генерал Ангел Антонов съобщи, че е възложил проверка за допуснатите пропуски вчера на конференция в хотел "Кемпински-Мар...

Сега служителите на НСО пазят президента, шефа на парламента и заместниците му, премиера и неговия кабинет, конституционните съдии, шефовете на върховните съдилища, главния прокурор и столичния кмет.

При обсъждането на второ четене в комисията за контрол на службите бяха внесени и предложения за изменение в изискванията за директор на служба военна информация има внесени между първо и второ четене за закона за военна информация. 

С приетия на първо четене законопроект има изискване за това директорът на службата да притежава 10-годишен професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили. Още тогава при гласуването депутати от опозицията заявиха, че сегашният новоназначен от военния министър Николай Ненчев директор Йордан Бакалов не отговаря на това изискване. Затова и с интерес се очакваха внесените предложения между първо и второ четене и дали те ще са такива, че депутатите да изменят закона, за може Бакалов да отговаря на изискванията.

Според предложение на народните представители от ГЕРБ, сред които Димитър Лазаров, Любомир Христов, Петър Петров и Стефан Дедев, трябва да се заличат думите: "структурите от" и да остане само "национална сигурност". Така остава изискването за 10-годишен професионален стаж от системата за защита на националната сигурност, на което изискване некои експерти посочиха вече, че Бакалов отговаря.

Има и промяна, която се предлага и в друго изискване. Досега то беше: "не работят по друго трудово или служебно правоотношение". Сега обаче депутатите от ГЕРБ, сред които и председателят на комисията, предлагат то да бъде "не са наети по трудово или по служебно правоотношение, или по граждански договор, освен за осъществяване на преподавателска или научноизследователска дейност". Всъщност именно преподавателската работа на Йордан Бакалов бе сред неговите достижения, изтъквани от министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го предложи за поста. 

Експерт: Борисов не беше застрашен, обирджиите в Айтос са искали нещо повече

Бих казал, че от този случай вчера (19 май), който се случи на бизнес форум "Оперативна програма – Иновации и конкурентоспособнос...

Друго предложение към допълнителните разпоредби на депутатите Петър Славов, Методи Андреев, Мартин Димитров, Явор Хайтов и Корман Исмаилов предлагат и конкретизиране на това какво е професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност. Така към него се посочва и "този придобит в "Народното събрание, Президенството или Министерския съвет, като народен представител или експерт в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързана с националната сигурност и отбраната, секретар или съветник на президента по отбрана и сигурност, съветник или експерт по отбрана и сигурност или секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет". Ако бъде прието това изискване на него Йордан Бакалов също най-вероятно отговаря, тъй като бе дълги години депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com