Празнуваме 107 години от Независимостта на България

9266
Празнуваме 107 години от Независимостта на България
Снимка: БГНЕС

На 22 септември цялата страна ще отбележи 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На тази дата в 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново се обявява Независимостта на България, с което България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор (1878 г.).

"Радецки" ще плава отново по случай Деня на независимостта

В първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки” - национална светиня, свързана ...

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България, княз Фердинанд I приема титлата цар.

107 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново, където от 10.30 ч. ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Там през 1908 г. с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. Ще бъде отслужен празничен благослов в архитектурно-музеен резерват „Царевец” и ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта в Архитектурно-музеен резерват „Царевец”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще присъства на тържествена заря-проверка от 19.30 часа.

От 11.00 часа на площад "Княз Александър I" Столична община организира тържествено честване на годишнината. В програмата пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хорова асоциация "Света София – България" с художествен ръководител Валентин Бобевски. Слова за паметната историческа дата ще произнесат д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София и Сия Радева, преподавател по български език и литература в 22 СОУ „Г. С. Раковски”. 

САЩ посреща 4-ти юли при безпрецедентни мерки за сигурност

Днес е 4 юли - денят, в който САЩ празнува независимостта си. Това обаче се очертава като един от дните, в които в Съединените щати ще ...

Националният исторически музей (НИМ) обявява вход свободен за всички посетители в Деня на Независимостта на България на 22 септември 2015 г. от 9.30 до 18.00 ч. 

От 10.00 ч. в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. във Варна, филиал на Националния военноисторически музей, ще се открие юбилейна изложба по повод 80-ата годишнина от създаването на мавзолея на Владислав Варненчик. Непоказвани досега експонати ще представят трите етапа в развитието на музея. Посетителите ще могат да разгледат оригиналните чертежи, планове и скици на авторите на мавзолея – почетния полски консул във Варна арх. Антон Франгя и полския арх. Мишевски. Пощенски марки, картички и значки с изображение на Владислав Варненчик, изработени по повод откриването на мавзолея през 1935 г. ще въведат публиката в тържествената атмосфера на събитието. Изложбата представя и предмети, документи, чертежи и скици на арх. Камен Горанов, свързани със създаването на Парк-музея през 1964 г. и музейната дейност до 2004 г., когато експозицията е основно обновена. Изложбата може да бъде посетена до 30.12.2015 г. 

По повод Деня на Независимостта на 22 септември музеят ще работи с вход свободен от 9.30 до 17.30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com