Правосъдният министър заличи втори синдик

3463
Правосъдният министър заличи втори синдик
Снимка: БГНЕС

Заради извършени сериозни нарушения министърът на правосъдието Христо Иванов изключи Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон.

Заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и след влизането й в сила ще бъде обнародвана в „Държавен вестник", съобщават от Министерството на правосъдието.

"Десните" поискаха смяна на синдик на КТБ

Коалиция "Десните" протестира срещу назначаването на Росен Ангелчев за постоянен синдик в Корпоративна търговка банка (КТБ) и иска него...

Заповедта е издадена в резултат на проверка на Инспектората на министъра по Закона за съдебната власт, започнала след сигнал на член на управителното тяло на „Технологичен център - Институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ АД) срещу Даниела Куцева в качеството ѝ на временен синдик, назначен от Софийски градски съд (СГС).

Проверката на работата на Куцева като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД е установила редица нарушения и превишаване на права. През юни 2014 г., ден преди да встъпи в длъжност и без все още да притежава качеството на временен синдик, тя е сключила договор за охрана от името на дружеството. По правило временният синдик не представлява дружеството и няма право да сключва договори и да поема задължения от негово име.

Нещо повече, сключеният едногодишен договор за охрана на офиса на дружеството е крайно неизгоден, става ясно от констатациите на Инспектората. Договорът е с „Делта гард" ООД, охранителна фирма, станала известна от предишен случай на превишаване на права от временен синдик по същата схема. Според неговите клаузи, срещу цена от 25 000 лв. месечно „Делта гард" ООД трябва да осигури три 24-часови поста и 1 пост на 12-часов режим за офиса на дружеството в София. Същевременно, още преди назначаването на временния синдик, с протокол за претърсване и изземване, Следственият отдел на СГП е иззел от офиса документацията, която трябва да се охранява, като този факт е бил съобщен на синдика Куцева.

На 19 юни 2014 г. тя уведомява съда, че е поставен само един пост - на 24-часов режим пред входа на сградата, в която се помещава дружеството, което по същество е неизпълнение на договора за охрана. Въпреки невъзможността да бъде изпълнен договорът, синдик Куцева не е предприела необходимото за неговото изменение или прекратяване. При сключения на 3 септември 2014 г. нов договор за охрана отново са предвидени 4 поста - три 24-часови и един на 12-часов режим.

Само за три дни парламентът поправи Закона за банковата несъстоятелност

Фигурата на временния синдик вече е част от Закона за банковата несъстоятелност. Това стана, след като парламентът светкавично и на вто...

С анекс към първия договор, е договорена неустойка в размер на 30 (тридесет) месечни вноски, при прекратяване на договора по вина на която и да е от страните. Размерът на неустойката надвишава 2,5 пъти размера на възнаграждението по договора, предвидено за целия срок на действие.

Даниела Куцева не е изпълнила и задължението си да вписва всяко свое действие, свързано с управление или разпореждане с вещи и права от имуществото на длъжника.

През август 2014 г. Окръжен съд - Варна е освобождил Куцева като синдик по друго търговско дело с мотив, че тя не е изпълнявала задълженията си и с действията си е застрашила интересите на кредитора или длъжника. Определението на съда по това дело е потвърдено от Варненския апелативен съд през октомври, а малко след това, въз основа на това определение Куцева е била освободена като синдик и по друго търговско дело. Основанието е, че тя е престанала да отговаря на изискванията на закона, доколкото Търговският закон поставя условие синдикът да не е бил освобождаван като синдик заради неизпълнение на задълженията или застрашаване интересите на кредитора или длъжника.

Тъй като не отговаря на изискванията на закона Даниела Куцева е била освободена от съда като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД на 5 декември 2014 г. С определението тя е била задължена да представи окончателен доклад в 3-дневен срок. Отчетът е бил представен едва месец по-късно.

Бюджетната комисия прие промените за временните синдици

Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха почти без дебати и възражения промените в Закона за банковата несъст...

Даниела Куцева е вторият синдик, за който министър Иванов издава заповед за заличаване от списъка заради извършени нарушения. На 12 януари т. г. министърът на правосъдието нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон. Проверката на дейността на Панайот Велков като временен синдик, назначена по повод на няколко сигнала по различни дела, констатира редица нарушения - превишаване на правомощия, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници, включително и на договори за охрана при крайно неизгодни условия, различни действия, които затрудняват търговската дейност и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com