Правната комисия в НС отхвърли искането за свикване на КСНС за бежанците

3433
Правната комисия в НС отхвърли искането за свикване на КСНС за бежанците
Снимка: БГНЕС

Депутатите от правната комисия отхвърлиха проект на решение за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за разглеждане на политиката на Република България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границите на ЕС и България, внесен от председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков, поради недопустимост, предаде БГНЕС.

Членовете на комисията гласуваха по допустимостта на решението и го отхвърлиха. Предложението на ПГ на АБВ с редакцията на текста също бе отхвърлен като гласовете бяха 7 на 7.

Плевнелиев: Армията да не се използва за предизборни цели, недопустимо е политизиране на КСНС

"Армията да не се използва за предизборни цели, а политическите сили да се концентрират върху смислените си послания към избирателите"....

Всички знаем, че Европа и ЕС са залети от бежанска вълна, в съседна Турция все още има около 2,5 милиона от тези хора, които са като дамоклев меч, който всеки един момент може да бъде насочен към ЕС и, най-малко, една голяма част от тях трябва да минат през нашата територия, посочи депутатът от БСП лява България Чавдар Георгиев от името на вносителите. По думите му при тази обстановка държавата ни трябва да бъде подготвена и да има адекватна реакция, ако се случи това най-лошо развитие на събитията.

Предлагаме това решение, за да подтикнем президента да влезе в правомощията си и да свика Консултативния съвет, за да чуем каква е политиката на България по този въпрос и какво е финансово осигуряване за това, подчерта Георгиев. Консултативният съвет е съвещателен орган, но там могат да се изслушат аргументите за навременна и адекватна политика по въпроса за бежанците, добави той.

Моето и нашето убеждение е, че проектът за решение е недопустим, заяви председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Това касае принципа за разделение на властите, НС има свои правомощия, както и президентът, каза той. За свикването на този Консултативен съвет отговаря президентът, той определя дневния ред и определя докладчиците му. НС не може да изземва правомощия от него, аргументира се Кирилов. Нямаме компетентност да задължим президента след приемане на решението ни да свика съвета, каза той.

Парламентът със закон или решение не може да ограничава президентските правомощия, които са изброени в Конституцията, обясни още председателят на правната комисия. Кирилов напомни какво точно са написали от левицата - в срок от 7 дни от вземането на това решение президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

ДПС поиска свикване на КСНС

ДПС поиска свикване на КСНС. Тази позиция беше заявена от председателя на партията Лютви Местан в декларация от името на парламентарнат...

От АБВ предложиха нова редакция на това решение, в което се казва, че се препоръчва на президента да се свика спешно заседание на Консултативния съвет. От своя страна от Патриотичния фронт (ПФ) също смятат, че е недопустимо решението, но това не пречи да се инициира такова свикване на съвета, а ако се наложи и без президента, ако той не желае да присъства на него.

Социалистът Чавдар Георгиев смята обаче, че проектът на Миков е допустим, защото Консултативният съвет за национална сигурност не е президентски орган. Чрез нашето решение ще подтикнем президента да свика заседание на този орган, който събира на едно място двете власти - президентската и парламентарната, е неговото мнение.

Няма единна оценка на ситуацията и дори Конституцията не е могла да предвиди подобна на днешната, посочи Явор Нотев от Атака. Според него императивният тон на проекта смущава, но с едно такова решение не се диктува изхода от едно заседание на съвета. И в крайна сметка подкрепи проекта на левицата, въпреки резервите си от правно естество, с аргумента, че той ще подтикне президентската институция към активност по темата.

Президентът ще свика КСНС тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност, каза тази сутрин в ефира на bTV Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента.

И АБВ иска КСНС заради етническото напрежение

Необходимо е свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента във връзка с етническото напрежение в страната. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com