Правят софтуер за електронен референдум

5961
Правят софтуер за електронен референдум

Български ИТ специалисти имат готовност да разработят софтуер, с който да се проведе електронен референдум. Това каза пред БТА Иван Иванов, консултант от фирмата, разработила информационната система за електронното преброяване на населението миналата година, предаде БГНЕС.

Срокът за изпълнение на софтуера за народното допитване е един месец от поставяне на задачата, а цената няма да надхвърля 500 000 лева. В тази сума се включват и всички разходи за базов и системен софтуер, като бази данни и други, които на по-късен етап могат да бъдат използвани от притежателя им и за други цели, уточни експертът.

За електронен референдум е необходим сериозен софтуерен екип и сериозно тестване за надеждност, сигурност и бързодействие. Специалистите гарантират, че с помощта на „електронни урни” има начин връзката между личните данни на всеки и информацията кой как е гласувал не бъде запазена след вота. Към софтуера ще е нужен и хардуер, който да го обезпечава, необходима е и интернет-свързаност.

Иванов отбеляза, че в момента с необходимите сървъри разполагат почти всички държавни институции. Въпрос на желание е тази техника да бъде предоставена временно за целите на референдума, допълни Иванов.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com