Правителството прие националната програма за превенция и защита от домашно насилие

23086
Правителството прие националната програма за превенция и защита от домашно насилие
Снимка: Getty Images / Guliver

В следващия месец трябва да бъде подписан национален координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Това е записано в одобрената днес от правителството годишна Програма за превенция и защита от домашното насилие.

Неговата цел е да въведе стандартизиран подход в изпълнението на дейностите от различните институции и да оптимизира взаимодействието им в подкрепа на пострадалите хора.

Мъже на високи токчета в борба срещу домашното насилие

Днес, от 12:00 часа, на бул. „Витошка” ще бъде проведена акция за борба срещу насилието над жени. На самата акция ще бъдат...

По отношение на превенцията Програмата предвижда разработването и въвеждането на превантивни програми сред деца от различни възрастови групи. Очаква се в резултат на изпълнението им своевременно да бъде идентифицирано домашното насилие над деца, а те да бъдат заучени на алтернативни на насилието модели на комуникация и поведение, предаде КРОСС.

Чрез електронните си страници различните ангажирани с проблема институции ще разпространяват инициативи, добри практики и механизми за защита на пострадалите. Ще бъдат организирани кампании за повишаване на обществената чувствителност към домашното насилие. В Програмата са включени също обучения на социални и медицински работници, доставчици на социални услуги, служители на МВР за повишаване компетентностите за разпознаване, оценка и оказване на квалифицирана интервенция в случаите на домашно насилие.

За разлика от предишни години, за успешното им реализиране и постигането на по-голяма прозрачност, ефективност и ефикасност при разходването на публични средства, през 2014 г. заложените в Програмата дейности са проектно финансирани. Средствата се осигуряват по Норвежкия финансов механизъм и от бюджетите на съответните министерства.

 

2/3от жените в ЕС не се оплакват при насилие

Две от всеки три жени в страните членки на Европейския съюз, които стават жертва на физическо или сексуално насилие, не се оплакват п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com