Правителството не дало пари за тържествата на Шипка

19968
Правителството не дало пари за тържествата на Шипка

Правителството отказа финансиране на националните чествания на Шипка по повод 137 години от шипченските боеве и 80 години от изграждането на Паметника на свободата на върха на 23 август.

Това съобщи областният управител на Габрово Николай Григоров и уточни, че става въпрос за 10 000 лева за участието на Националната гвардейска част. Според него отказът дошъл от служебното правителство на Близнашки, пише вестник "Преса".

От Министерския съвет казаха пред изданието, че искане за отпускането на 20 000 лв. за честванията е регистрирано на 30 юли, когато на власт още бе кабинетът "Орешарски". В същия ден министрите го разгледали, но не отпуснали средства, тъй като не били предвидени, и трябвало да се преструктурира централният бюджет. Така поради липса на време не успели да отпуснат парите.

Министърът на културата Мартин Иванов заяви, че служебното правителство не е запознато с проблема. "Съвсем наскоро се срещнах с областния управител и пред мен той не е споменавал, че има такъв казус", обясни той.

Патрон на проявата е президентът Росен Плевнелиев. Според Григоров със спомоществователството на граждани и фирми от региона парите ще бъдат осигурени и гражданското общество на Габровска област няма да допусне да се провалят тържествата на върха. Даже в криптата на паметника вече гори Вечният огън.

Откраднаха опълченски реликви от музея на връх Шипка

Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали са били откраднати от експозиционна витрина на паметника на връ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com