Правителството дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

3412
Правителството дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

150 хил. лв. ще бъдат отпуснати на на националната обсерватория в Рожен, която е в тежко положение.

Имаме принципната подкрепа на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда да бъдат отпуснати 150 хил. лв. Те ще са за изпълнение на проект, свързан с качеството на въздуха. Това е подкрепата, която можем да окажем, каза пред  "24 часа" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и подчерта, че въпросът с поддържането на базата и режийните разходи за персонала са предмет на процедура за отделяне на финансов ресурс по линия на БАН и бюджета.

Роженската обсерватория отново пред фалит

Националната астрономическа обсерватория „Рожен" е пред фалит. Няма пари дори за сметките за ток и вода, казват учени, предаде Но...

Днес предстои среща с ръководството на института по астрономия към БАН и обсерваторията, на която ще бъдат изяснени параметрите на проекта, който ще бъде финансиран от ПУДООС.

Парите ще бъдат отпуснати веднга след уточняване на параметрите на проекта.

Разчитаме да бъдат извършвани анализи и да бъдат предоставяни данни, които да бъдат ползвани от изпълнителната агенция по околна среда към министерството, допълни министър Василева.

Министър Василева посочи още, че по приоритетната ос за биоразнообразието има 200 млн. лв. Бенефициенти вече могат за бъдат и научни институти. Това се въвежда за първи път. Досега научни институти нямаха право, което е още една възможност да се надгражда взаимодействието с БАН и други научни институти. И един принос, който министерството може да даде за подкрепа на учените в България.

Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

В Националната астрономическа обсерватория Рожен от днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дн...

МОСВ работи вече дългогодишно в сътрудничество с БАН. В рамките на това взаимодействие се осигуряват бюджетни средства на структури на БАН, които подпомагат прилагането на политиките. Ежегодно се заделят 2,5 млн. лв., които чрез МОСВ се насочват към НИМХ, както и към института по океанология, допълни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com