Правили се достатъчно, за да бъдат спрени сектите?

15465
Правили се достатъчно, за да бъдат спрени сектите?
Снимка: БГНЕС

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засечени младежи, които раздават рекламни брошури.

В тази връзка БГНЕС проведе анкета за това как може да бъде ограничена дейността на сектите.

Секта злоупотребява с името на Държавната опера в Пловдив

От два дена в Пловдив се разпространяват рекламни материали на фондация "Мисия Блага Вест", които свързват неправомерно името на Държав...

"Може би християнската вяра, тъй като ние сме християни, трябва да бъде популяризирана. Може би начинът е с изучаване на религията в училище факултативно. Това каза Силвия, която бе сред анкетираните.

Дамата е била спирана от представители от "Свидетели на Йехова" преди няколко години. Тя не се спряла, за да ги чуе и не обръща внимание, но смята, че има хора, които вероятно се спират и ги чуват.

"Мисля, че в години, в които човек се чуди на какво да се опре и търси здрава основа, точно в такива години имат възможност сектите да просперират и процъфтяват", каза жената. Тя е категорична, че сега са такива години. Според нея институциите не правят достатъчно, за да обяснят какво е секта и какво е приетата вяра. "Мисля, че вярата е някъде на заден план. Институциите са абдикирали в момента от вярата", каза Силвия и посочи, че се притеснява и за децата си.

Съмнения, че религиозното образование ще помогне, изрази пък Светла. "Тъй като аз съм от поколението, което не е имало такова образование, не съм сигурна дали това е единствената възможност да се предпазим от сектите или има и друго", обясни дамата. Тя не се притеснява за децата си, защото са на възраст, в която според нея са прескочили тази опасност, но казва, че за по-младите е опасно.

Жената е разбрала от интернет, че има по-засилена дейност на "Свидетели на Йехова", но не е срещала лично скоро техни представители. Тя не е чула държавата да прави нещо, за да предпази хората и младите, но се надява да направи.

"Свидетелите на Йехова" настъпва в България - във всички сфери на живота

Религиозната общност "Свидетели на Йехова" засилва дейността си у нас. На няколко места в столицата през последната седмица са засече...

Секта е всяко нещо, което се отклонява от Библията. Всеки човек, който изпълнява и се стреми да изучава Библията, да върши това, което пише в Библията е на прав път. Секта е това, което се различава от този начин на вяра и на живот с вяра, каза Юлия.

Тя си спомни за неин колега, чийто син преди години в чужбина е попаднал в такава секта, където го карали да се самоубие. Родителите му трудно намерили точно къде е и го отървали, но има такава опасност особено за децата, които са в по-лабилна възраст, които се влияят или по някакъв начин са болни, примерно.

По-рано Юлия е срещала много, които давали литература, но сега скоро не е чувала. Лидия също не са я спирали, но каза, че се притеснява от това децата й да не попаднат под някакво влияние. Това е съвсем друга вяра, не нашата християнска, каза жената. Според нея институциите не правят достатъчно, за да кажат какво е правилната вяра, кое са сектите. "Повече гласност трябва да има, повече да приказват, особено на младите хора", смята Лидия.

Не са ме спирали, каза и млад мъж, според когото, обаче също институциите не си вършат достатъчно добре работата в това отношение. "Няма никаква популярност за такова нещо", смята той.

Със заетостта си, Тодор пък си обяснява това, че досега не му се е случвало да бъде спрян от "Свидетели на Йехова". Според него обаче институциите в държавата май са оставили сектите да командват себе си, миряните себе си и т. нар. Според него няма кой да направи повече. "25 години само рушат, нищо не правят", каза той и не вижда никакви перспективи особено за младежите. "Сектите са промити мозъци и по-слабичките на разсъждения започват да се поддават на такива неща", смята възрастният мъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com