Повече нарушения на пътя ще означава по-скъпа "Гражданска отговорност"

4097
Повече нарушения на пътя ще означава по-скъпа "Гражданска отговорност"

По-скъпа „Гражданска отговорност” за джигитите на пътя. От следващата година цената на задължителната застраховка ще зависи от това, дали имаме нарушения зад волана, съобщи Нова тв. 
Тогава се очаква да заработи системата „BONUS-MALUS”, която ще обединява данните за щетите, причинени от шофьорите, на всички компании в бранша. 

Повече нарушения на пътя означава по-скъпа „Гражданска отговорност”. Това е един от вариантите, който застрахователите обсъждат за определяне на цената на полицата от догодина. Друг вариант е застраховката да е по-скъпа за джигитите и по-евтина за коректните на пътя, независимо от броя на нарушенията. Точната формула все още се обмисля от застрахователите.

Всеки застраховател ще си преценява с колко ще поскъпва "Гражданска отговорност"

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поскъпне, но с малко. Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания...

Възможно е обаче нарушителите да плащат повече с между 50 % и 20-30 пъти.

До този момент всеки застраховател сам определяше бонусите за изрядните на пътя и това - колко повече да плащат нарушителите. Без връзка между компаниите обаче системата не може да действа изцяло.

Така джигитите успяват да прикриват нарушенията си от застрахователите и да плащат по-евтина полица. Сега обаче системите се свързват. От средата на годината застрахователите вече подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд.

Когато всички застрахователи знаят, че един водач е рисков, ще му предлагат по-висока цена на „Гражданската отговорност”. 

"Гражданска отговорност" може да поскъпне

Възможен е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност". до това може да се стигне заради промени в Кодекса за застраховането...

Така към сегашните критерии като стаж на водача, регион на регистрация и възраст на автомобила, ще се прибави и досието на шофьора на пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com