Повдигнато е обвинение срещу Цветанов, мярката за неотклонение е подписка

9344
Повдигнато е обвинение срещу Цветанов, мярката за неотклонение е подписка

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени, предаде БГНЕС.

Повдигнатото обвинение на Цветанов е за т. нар. допустителство по служба и спецпрокуратурата му определи мярка за неотклонение "подписка" Цветанов днес бе разпитан в Софийска градска прокуратура.

Адвокат на Цветанов е Менко Менков, който е известен като защитник на дупнишките бизнесмени Братя Галеви и Марио Николов, основно действащо лице по процеса "САПАРД". Менков участва и в делото "Октопод", където защитава основния свидетел срещу Алексей Петров - Георги Цветанов.

Менков заяви, че е изненадан от обвинението, което е повдигнато, тъй като "категорично по делото няма доказателства за незаконно използване на СРС и такива обвинения няма повдигнати на нито един обвиняем". Според Менков обвинението, което е повдигнато на клиента му, няма нищо общо с незаконно подслушване. Той допусна, че всичко, което се случва е, "за да му се повдигне все пак някакво обвинение". Адвокатът дори посочи, че няма установено нерегламентирано използване на СРС. Менков се оплака, че не са им били предоставени никакви материали от досъдебното производство, включително доказателства. Той заяви, че прокуратурата не е дала обяснение за това и Менков се оплака, че им нарушават правата. Защитникът е категоричен, че Цветанов е невинен.

Самият Цветанов каза, че ще се въздържи да дава обяснение в досъдебното производство, тъй като има това право. Той все още не е чел материалите, които са в секретното деловодство на НС, където има доказателства, въз основа на които главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на Цветанов. Обяснението на Цветанов е: "защото смятам, че след като ми се предявява обвинение, когато съм с моя адвокат, разбира се, той като мой защитник, трябва да бъде запознат с всички тези доказателства, които са събрани към настоящия момент. Това ни беше оказано".

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Той може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Престъплението, за което обвинението откри данни е "допустителство по служба". То по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.

При разследването стана ясно, че двама служители на СДОТО са признали за незаконните подслушвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество