Потреблението на ток скочи в жегите

4155
Потреблението на ток скочи в жегите
Снимка: БГНЕС

Потреблението на ток се е повишило заради включените заради горещото време климатици и то е с близо 3 на сто повече спрямо миналогодишния пик през август.

В следващите дни се очаква то да скочи още и да е с 5 процента повече, каза директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков, предаде БНР.

Ад и в Гърция - очакват температури от 42 градуса

Ад под небето в Гърция. Температурите тази седмица ще достигнат 42 градуса. Туристите се информират за предпазни мерки от жегата. Навс...

Енергийната система разполага с достатъчно мощности. За утре е предвиден по график да бъде включен още един блок в ТЕЦ "Марица изток 2". Изнасят се 1 500 до 2000 мегавата на час.

Най-натоварените часове са между 19.00 и 23.00 часа, когато хората се приберат вкъщи и започнат да готвят и осветлението се включи.

"Тогава е върхът на системата. Тези дни се движеше между 22.00 и 23.00 часа. Прагът на сработване на климатиците е 26 градуса. Вечерно време се ползват много по-малко климатици, отколкото през деня. Това увеличение на товара се дължи основно на климатиците, но осветлението също оказва своето влияние върху товара, а това не е малко - между 400 и 500 мегавата, по оценка на колегите", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com