Поставят четвърта сцена на Роженския събор, 7565 са участниците

16770
Поставят четвърта сцена на Роженския събор, 7565 са участниците

7565 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс, от всички фолклорни области на България, съобщиха от пресцентъра на общи на Смолян. Поради големия брой заявки, ще се наложи поставянето на четвърта сцена на Роженския събор, както и удължаване времетраенето на конкурса.

На Роженските поляни тази година ще се надпяват 315 певчески групи и 25 ансамбъла. За сравнение: през 2000 г. те са били 150, през 2006 г. – 220.

Роженският събор се възражда

Три дни, три сцени и над 5 декара национален трибагреник, озвучен от 400 каба-гайди. Така след 9-годишно прекъсване се възражда Рожен...

Нараснал е значително броят и на танцовите състави. Тази година те ще са 110, докато през 2000 г. са били едва 15, а през 2006 г. – 20 на брой.

261 индивидуални изпълнители ще представят песни от различни фолклорни области на България. Към тях се прибавят и 30 дуетни изпълнения. 12 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 30 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 306 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ, 94 са формациите от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена тази година ще бъде Стоян Стоянов – на 2 години и 6 месеца. Той ще вземе участие в обичая „Жътва”, последен ден от жътвата, когато е отплатата на стопаните за свършената работа. Представя го Народно читалище „Васил Левски-2009” – с. Българин, община Харманли. Сред най-възрастните участници ще бъдат 86-годишният гайдар Илия Кадиев и 82-годишният му колега Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”, които редом с оркестър „101 каба гайди” и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни, за да се възроди т.н. „Чудо на Рожен”.

Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

В Националната астрономическа обсерватория Рожен от днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дн...

Над 8 100 ще бъдат общо участниците на сцените – от конкурса и концертите, с 2 100 повече от 2000 и 2006 г. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Ще създадат празник и радост за гостите и ще продължат вековната традиция на Събора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com