Последно сбогом с патриарх Максим

12558
Последно сбогом с патриарх Максим

България се прощава на днешния 9 ноември с патриарх Максим в Деня на Национален траур. Дните след кончината му показаха голямата любов и уважение към него от страна на църквата и миряните.

Хиляди се поклониха в храма "Света Неделя" в София пред тленните останки на патриарх Максим в четвъртък, а думите на уважение към личността на патриарха едва ли могат да бъдат събрани в един текст. Всички отбелязваха ролята му на стожер на православната ни църква, превел я през сложни времена.

Българският патриарх Максим беше боец, човек, изпълнен с търпение. Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей Първи, който пристигна, за да се сбогува с главата на Българската православна църква. "С дълбоко прискърбие приех вестта за кончината на нашия обичан брат в Христа, Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и патриарх на България, който в продължение на дълги години служи с отдаденост на Господа и на своя народ". Това пък се казва в телеграмата на папа Бенедикт ХVІ.

Руският президент Владимир Путин също поднесе съболезнования във връзка с кончината на патриарх Максим. "Светейшият патриарх Максим живя дълъг живот, изцяло посветен на служенето на българския народ и Българската православна църква. Като духовен водач в течение на над четири десетилетия, той даде голям принос в развитието на връзките с братската Руска православна църква, в укрепването на приятелството и сътрудничеството между нашите страни", се казва в телеграма, изпратена до президента Росен Плевнелиев.

Патриарх Максим се държеше като благ баща и стоик, а стоицизмът може би е най-главното, което трябва да му се отчете, отбеляза проф. Калин Янакиев за БГНЕС. "Патриарх Максим по много особен, незрим начин успя да преведе кораба на църквата през много големи бури. Не казвам, че той направи това по един особено героичен начин, но той успяваше да удържа единството на църквата ни в два периода, когато тя бе раздирана от опити за центробежни тенденции.

Още във времето на комунизма патриарх Максим без да се съпротивлява рязко, без да го прави героично той се противопостави на една тактика на комунистическата власт и ДС църквата ни да бъде обградена от нови и удобни на режима митрополити, в които трябваше да отиде цялата власт в църквата. Той успя да лавира между старите митрополити, на които комунистическия режим не доверяваше, и тези нови, абсолютни креатури на ДС", каза Янакиев. "Темата, че времето на патриарх Максим е свършило е много голяма глупост. Времето на патриарх Максим сега започва, той е сред нас, каза също за БГНЕС пък Андрей Кристов, председател на УС на Балканско Атонско сдружение.

Правителството обяви днешния ден за ден на Национален траур във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В деня на опелото и погребението на Патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на почит към паметта му и към скръбта на всички вярващи православни християни, правителството призова да бъдат отменени планираните масови тържества. В петък ще има литургия, която ще започне в 9.00 часа в "Св. Александър Невски", там ще бъде изложено тялото на патриарха. Опелото ще започне в 10.30 часа и тогава ще присъстват патриарсите на православните църкви.

Погребението на патриарх Максим ще бъде от 15.30 часа в Троянската света обител. Пловдивският митрополит Николай ще е отговорен за Софийска митрополия. Докато се избере нов наместник-председател, ще е фактически митрополит на Софийска епархия. Наследникът на патриарх Максим ще бъде избран според устава на БПЦ.

Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница. Той беше там на лечение повече от месец. Патриархът е починал от сърдечна недостатъчност.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години /1971-2012/. Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.

Отслужва се заупокойна литургия в памет на патриарх Максим

Света Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се отслужва в храма "Св. Неделя" от Него...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com