Поне седмица ще се работи по пожара в Рила, армията се включва

5349
Поне седмица ще се работи по пожара в Рила, армията се включва
Снимка: БГНЕС

Минимум седмица ще се работи по пожара в Рила планина. Това каза  директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов, цитиран от Фокус.

„Практиката показва, ако съдим от нея, поне една седмица минимум трябва да даваме дежурства. Ако завали дъжд в района ще финализираме по-рано. Трябва да кажа, че пазим целия периметър, защото наклонът е много голям, ако от някое стъбло се откъснат изгорели парчета, те тръгват надолу по наклона. Това е смисълът на дежурствата, че ние пазим да не се разшири територията и да не се възобнови пожарът”, каза инж. Дамянов.

И днес продължава гасенето на пожара в Рила

И днес ще продължи борбата с пламъците над Рилския манастир, съобщи Нова телевизия. Пожарникари, военни, горски и доброволци вече успя...

Според него основното, за което трябва да се съобразяват хората в гората, е да се спазват елементарните противопожарни изисквания и правила, да се избягва въобще паленето на огън. Ако това все пак се случи и те палят огън, да го правят на регламентираните места, да имат и вода, с която да реагират, ако тръгне огънят извън огнището. Не трябва да се хвърлят и фасове. „Това са елементарни изисквания, които ние подценяваме, а след това следват от тях големи проблеми и разходи”, допълни Дамянов.

В същото време стана ясно, че хеликоптер Ми-17 и 35 военнослужещи от военно формирование 26 400–Благоевград с 4 броя специализирана техника участват днес в действията по потушаването на останалите огнища от пожара в Рила. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Основната задача на модулните групи е да възпрепятстват преминаването на пожара към природен парк „Рилски манастир”. Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил Българската армия да продължи да оказва помощ до пълното погасяване на пожара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com