Поне 7000 крадат парно

10238
Поне 7000 крадат парно

Поне 7000 от всичките 15 000 абонати на “Топлофикация”, които са заявили нулево потребление, всъщност са използвали парно и са се топлили за сметка на своите съседи, пише “Телеграф”, цитиран от БЛИЦ.

Това показват данни на дружеството от извънредното отчитане в края на февруари. Реално броят им ще се окаже доста по-голям, тъй като все още не всички топлинни счетоводители са представили данните си на “Топлофикация” София.

Ежемесечният отчет на парното щял да струва 10 млн. лв.

Въвеждането на ежемесечно отчитане може да стане или с уреди с дистанционно отчитане, или със самоотчет. Това заяви в сутрешния блок на...

Порочната практика ощетява коректните платци, които цяла зима плащат тлъсти сметки заради това, че некоректни съседи се топлят на аванта. Деформацията се коригира с идването на изравнителната фактура, когато въпросните домакинства получават накуп сметките си за потреблението през цялата зима. Съседите им си получават обратно надвзетите пари, без обаче да имат право на лихва заради това, че са предплатили. Именно това изкривяване в сметките беше сред причините за огромните декемврийски сметки за парно.

За да се справят с проблема, в Столична община обмислят да въведат по-висока тарифа за такива некоректни абонати. Предложението беше прието в Общински съвет и ще бъде внесено в Министерството на икономиката и туризма.

Експертите в работната група към Столична община са се амбицирали и да намерят работещ механизъм, с който да наказват крадците на енергия, тъй като за момента няма наложени такива санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com