Половината от ромските деца не ходят на училище

10917
Половината от ромските деца не ходят на училище
Снимка: БГНЕС

49,5% от ромските деца не посещават училище. Мрачната статистика представи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, предаде Дарик.

По думите й 28 на сто от ромчетата изобщо не посещават училище, а останалите около 21% са учили до 4 или до 7 клас, след което напускат образователната система.

Образователният министър със специален съветник по ромските въпроси

Основният проблем на образованието е невключването на много деца, основно от ромски произход, които не знаят български. Друга важна зад...

„49,5% от децата на ромите не посещават училище и са изключени от общественото развитие, от социалната среда. Ако мога да го разделя, 28% не посещават изобщо, а останалите до 49,5% са учили до 4 клас, до 5 или до 7 клас и напускат училището. Това означава, че те просто нямат необходимите компетенции, за да може да се включат на пазара на труда, да бъдат полезни за себе си, да бъдат полезни и за обществото", обясни Такева.

Тя предложи мерки за справяне с отпадането на деца от малцинствата от образователната система.

„В детската градина задължителното посещение да бъде от 4 години и това трябва да го реши законодателят. Другото нещо, което трябва да се направи, това е социалните помощи да не се дават родители, които нямат отношение към спазването на законите в държавата, т.е. когато детето му ходи на училище, да получава детските надбавки родителят, но когато детето не ходи на училище, тогава детските надбавки да се получават в училище, за да може там детето да бъде обгрижвано".

Такева беше категорична, че има родители, които притискат учителите да не пишат отсъствия на децата им, за да получават детски надбавки.

60 - 70% от децата в "Столипиново" се женят на 13 или 14 години

Между 60 и 70% от децата в етническия квартал „Столипиново" се женят на възраст между 13 и 14 години. Това заяви за Дарик радио у...

„По закона е така - ако детето има пет неизвинени отсъствия, родителят не получава детските надбавки, но се получава така, че родителите изнудват директорите и казват, че ако не им дадат бележка, няма да изпращат детето си на училище или ще го преместят в друго училище", каза още Янка Такева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com