Положението в Мизия остава бедствено

18176
Положението в Мизия остава бедствено
Снимка: БГНЕС

Положението в град Мизия остава бедствено. Най-малко 100 постройки са разрушени. Вече е и образувано едно досъдебно производство във връзка с водния ад, който отне човешки живот. Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове, предаде БГНЕС.

Водната стихия се стовари върху жителите на град Мизия през нощта на събота срещу неделя. Значителни части от града бяха наводнени. Над 800 души бяха евакуирани. Два човешки живота бяха отнети.

Стотици доброволци, екипи на Червения кръст, полицията и пожарната, на които помагаха военнослужещи със специализирана техника и два вертолета Кугър, се включиха в борбата с водния ад. Самоотвержено те спасиха десетки хора, които бяха отрязани от света в своите наводнени домове. Еврокомисарят, отговорен за борбата с кризи и бедствия, Кристалина Георгиева следеше ситуацията във Фейсбук и коментираше.

Хората от град Мизия бяха евакуирани в детската градина, която не беше засегната от наводнението. Те се нуждаят от бутилирана минерална вода, храна и одеяла, защото много от тях не могат да се върнат обратно по своите домове.

Местните жители не вярват на информацията, че причината за сполетялото ги нещастие са обилните дъждове и прелялата река Скът, която преминава през града. Те са убедени, че истинската причина е преливането на язовир.

Чух изказването на главния комисар, че е разпоредена проверка и че няма скъсана язовирна стена, но на никой в града това не му се вярва толкова много вода да се излее само от дъжд. Това заяви пред БГНЕС кметът на града доктор Виолин Крушовенски. На 52 години съм и досега в живота си не съм виждал толкова много вода, потресен е той.

Вече има образувано едно досъдебно производство. То е за причиняване на смърт по непредпазливост. Властите започнаха и проверка на язовирите. След оттеглянето на водата от залетите места и след проверка, която разследващите ще направят, прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица, за да образува досъдебни производства.

Старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в бедстващия район съобщи, че от наводненията са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 селскостопански постройки. Той подчерта, че това са първоначални данни, които по-скоро ще послужат на спасителите, за да се насочат къде евентуално би могло да има затрупани хора. Василев прогнозира много по-голям размер на пораженията, който може да бъде оценен едва след оттеглянето на реката. Тогава ще стане ясно дали домовете ще бъдат годни за живеене.

В съседната бедстваща община - Бяла Слатина 15 спасителни екипа вече отводняват наводнените домове. Там река Скът се е прибрала в коритото си и е възможна възстановителната операция. Заради горещината и липсата на течаща вода е уведомена Здравната инспекция да предприеме мерки за съответни действия в бедстващите райони. Даден е сигнал до компетентните органи за извозване на телата на удавените животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com