Полицаите няма да протестират, не искат и оставки

10165
Полицаите няма да протестират, не искат и оставки
Снимка: БГНЕС

Най-голямата синдикална организация в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), чиито представители от седмици протестират и дори направиха палатков лагер пред парламента, отлагат заявения за 5 юли протест и оттеглят исканията за оставки.

Позицията на СФСМВР идва, след като вчера, 29 юни, полицейският синдикат и МВР започнаха преговори, насочени към разрешаване на поставените от СФСМВР искания, довели заедно с проекта за пенсионна реформа до протест на служители от сектор "Сигурност", започнал на 12 юни и продължаващ вече повече от 18 дни.

Във връзка с поетите конкретни ангажименти от страна на политическото ръководство и предстоящи срещи с представители на парламентарни групи в 43-тото Народно събрание, УС на СФСМВР взе решение да отложи провеждането на протестен митинг на 5 юли до приключване на преговорите с МВР и официализиране на постигнатите резултати, удовлетворяващи федерацията. В противен случай ще бъдат предприети и други протестни действия, заявяват от полицейския синдикат.

От СФСМВР ще удължат присъствието си в палатковия лагер пред Народното събрание, тъй като исканията им по отношение на планираната пенсионна реформа в сектор "Сигурност" все още не са удовлетворени и до приключване на преговорния процес с МВР.

От федерацията считат, че към момента оставките на членове на политическото ръководство на МВР не са актуални. Протестиращите обаче са категорични, че директорът на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, трябва да подаде оставка, като това искане не подлежи на обсъждане и няма да бъде направен компромис в това отношение.

На проведена среща с ръководството на МВР, са били поети следните ангажименти по отношение на поставените от СФСМВР проблеми:

По отношение на продължаващата специализирана полицейска операция на границата с Република Турция ще се:

Създаде обща комисия с участието на СФСМВР, която да извърши проверка за условията на труд и други проблеми, свързани със специализираната полицейска операция по Българо-турската граница; Уеднакви отчитането на работното време на командированите служители и по точно времето за пътуване; Промени графика за работно време и служителите от ГПУ Малко Търново/Група Резово/ ще преминат на 24 часови смени; Постави началото на изграждането на 58 км. ограда по българо-турската граница през месец август 2015 г.; Назначат 200 държавни служители в РДГП Елхово и РДГП Смолян, като едновременно с това ще преминат съкратен курс за първоначална подготовка и ще започнат реално работа през януари 2016 г.; Преструктурират щатове от ГДГП и отпуснат още 100 щата за държавни служители, за които ще бъдат проведени конкурси в структурите по предходната точка; Осигури профилактично възстановяване на командированите служители от специализираната полицейска операция, заедно със семействата им в Хисаря с пакети от по 5 дни, като в комисията по определянето им ще участва СФСМВМР; Кандидатства по проект "Вътрешна сигурност" за 90 млн. лева, които ще бъдат насочени от МВР към подобряване на условията на труд на границата (нови автомобили, охранителни фургони и др.).

По отношение на полагането на труд извън нормативно определеното работно време ще се сформира работна група с участие на СФСМВР, която от 06.07.2015 г. до 17.07.2015 г. да създаде проект на наредба за изменение на наредбата за работното време в МВР, в която да се ревизира отчитането на отпуските, отчетните периоди, смесването на продължителността на работните смени, отказ от полагане на извънреден труд и т.н.

По отношение на извършващи се в Министерството или предстоящи структурни промени ще се обсъдят всички намерения на ръководството за провеждане на всякакъв вид административно преструктуриране и реформи.

По отношение на формализираният социален диалог предстои да се: Създаде комисия към Съвета за социално партньорство /ССП/, която ще заседава ежемесечно и ще се обсъждат предварително темите за ССП. Ще се разгледат всички подзаконови нормативни актове, които влязоха в сила в последните месеци, и които засягат социално-икономическите права на служителите в МВР. Ще бъдат приети и предложения за промяна на някои актове, които касаят професионалната работа на МВР.; Прекрати порочната практика при обсъждане на нормативни актове да не се провежда дискусия по изпратените от СФСМВР становища и предложения.; Спре преструктурирането на Оперативните дежурни части към ОДМВР-тата в страната, докато не преминат на обсъждане в комисията по предната точка и през ССП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com