Показват Варненското злато - най-старото в света, в Брюксел

17934
Показват Варненското злато - най-старото в света, в Брюксел

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще бъде показано в Европейския парламент в Брюксел от 12 до 16 октомври. Изложбата е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който се очаква същата седмица да бъде в европейската столица за срещата на върха на европейските лидери, а идеята за нея е на евродепутата Емил Радев, предаде Дарик.

Варненският некропол е открит през 1972 г. и досега от него са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменномедна епоха (втора половина на V хил. преди Христа). Според археолозите той е едно от гробищата на центъра на високоразвитата общност, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит.

Откриха събирано 100 години монетно съкровище под столичния площад "Света Неделя"

2976 сребърни монети от I - II век, укрити в гърне с капак, намериха археолозите под столичния площад "Света Неделя". Това е най-голяма...

За Брюксел заминават находките от двата емблематични гроба от некропола. Те включват 339 златни дарове с общо тегло около 1,5 кг, включващи нагръдна плоча, масивни гривни, украшения и апликации. Сред експонатите ще бъдат керамични чиния и купа, украсени с геометрични мотиви от златна боя, два жезъла, и десетките фигурки, изобразяващи рога на бик.

Главен комисар на изложбатта е художник-реставраторът Константин Угринов, а куратори са Станислава Лазаренко, Румяна Лазарова, д-р Христо Кузов и Константин Угринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com