Пожарите докараха бедствено положение, 1600 декара изпепелени в Рила

4398
Пожарите докараха бедствено положение, 1600 декара изпепелени в Рила

Бедствено положение е обявено на територията на община Средец. Заповедта на кмета Иван Жабов е заради пожарите, които вчера обхванаха землищата на още четири села.

През изминалата седмица в Средец бе сформиран Кризисен щаб, като екипи на пожарната от Сливен, Елхово, Тополовград, Бургас и Средец гасиха през нощта огъня край селата Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец.

Пожарът край "Бели бор" локализиран от три страни

Пожарът в местността „Бели бор” в Рила планина е локализиран от три страни, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Кюстенд...

Гори смесена растителност – треви, храсти и дървета. Пожарът е накарал хората да излязат на улицата, някои от тях се запасяват с вода. В момента в селото има шест противопожарни автомобила и гасачески групи от Община Средец. Доброволците палят насрещен огън, използват метли, тупалки и лопати. 

Огънят е обхванал разгъната площ от над 7 километра. Най-вероятно вече е премината и границата от 4000 декара тревни площи и дървета, които горят.

Общо седем пожара горяха през последната седмица на територията на общината. Засегнати бяха землищата на селата Богданово, Дебелт, Росеново.

"Имаме пълното съдействие на областния управител Константин Гребенаров за справяне с проблема. Разпоредил съм и проверка на щетите, материални и екологични. От общината раздаваме вода и храна на екипите, които гасят пожара край селата. Надяваме се да овладеем ситуацията. Жалко е, че последните дни на лятото се оказаха много тежки за нашата община”, каза кметът Иван Жабов.

Седем пострадаха при гасенето на пожара над Рилския манастир

Четири инцидента са белязали вчера гасенето на пожара над Рилския манастир.Четирима служители на Национален парк Рила пострадаха в неде...

На въпрос дали може да се съди, че пожарите са умишлени, Жабнов обясни, че те са вследствие на горещините и засега точните причини за възникването на огъня не са ясни.

Междувременно стана ясно, че пожарът в Рила е унищожил 1600 декара.

Пожарникарите продължават опитите да изгасят огъня, който бушува вече пети ден. Все още не е напълно овладяна само най-стръмната част. Ако утихне вятърът и има нужда, в гасенето може да се включат хеликоптерите, които са в готовност.

Решено е и днес да не се допускат доброволци до огъня, защото е останала само най-стръмната и опасна за неподготвени хора част на склона.  

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество