Погледни бежанците с други очи

65616
Погледни бежанците с други очи

Почти всеки българин има роднина или приятел, избягал в чужбина в търсене на по-добър живот. Близък човек, чиято съдба със сигурност не е лека. Още по-тежко е обаче, когато дори правото да избираш ти бъде отнето. Когато си принуден да напуснеш родината от страх за живота си. Макар не всички да отговарят на определението в речниците, ние ги наричаме бежанци и често не разбираме съдбата им.

През изминалата година близо 9000 от тях потърсиха закрила в България – държава, известна в миналото като една от най-гостоприемните страни в света. За жалост, сякаш с отминалото величие на страната ни е изчезнало и това легендарно гостоприемство. Дори след апелите на президента и премиера за толерантност, бежанците бяха посрещнати с враждебност и ксенофобия. Често научаваме от медиите за нападнати и дискриминирани мигранти, бити, гонени и обиждани, въпреки безизходната ситуация, в която се намират. Много българи не успяха да видят бежанците такива, каквито са – обикновени хора, избягали от ужасяващо насилие.

Спектакъл на Сатиричния театър възпитава позитивно и толерантно отношение помежду ни

В неделя, 14.12.2014 г. от 11.30 часа повече от 200 зрители - деца и родители от центровете за бежанци в София, SOS детски селища Бълга...

С надеждата да променят това, върховният комисариат за бежанците на ООН и агенция New Moment New Ideas стартираха кампания, наречена "Погледни бежанците с други очи". Целта на кампанията е да ограничи ксенофобските прояви и да насърчи българите да променят отношението си към бежанците. Кампанията се състои от телевизионен клип, който вече се излъчва по националните телевизии и разказва за сходната съдба на бежанците и българските емигранти в чужбина.

Клипът ще ни запознае със самотен млад мъж, далеч от дома, който пише писмо до своята майка. „Иска ми се тази пустота да изчезне, не всеки ме приема“, споделя мъжът, който явно е един от двата милиона българи, напуснали страната през последните тридесет години, оставяйки около седем милиона сънародници, много от тях борещи се за финансово оцеляване. Докато на екрана се редуват сцени от типичен български дом и такива, показващи безразличен бюрократ, който високомерно оставя документи настрана, въздействащият телевизионен клип продължава с писмото на емигранта – „Иска ми се отново да сме заедно…“ – до изненадващия финал. Оказва се, че писмото е написано от „Рами“ – бежанец, живеещ в България.

Западни страни обещаха да приемат още 38 хил. сирийски бежанци

Западни страни обещаха днес да приемат още 38 хиляди сирийци, откликвайки на призива на ООН за облекчаване на товара на съседните на Си...

За социалните медии е предвиден 60-секунден клип, а музиката за клипа е известната българска песен по текст на Ран Босилек „Я кажи ми, облаче ле бяло“, която внушава носталгията по родината. Клиповете се допълват от три постера с лицата и съдбите на истински бежанци от центровете за настаняване край София.

„Надяваме се тази кампания да се превърне в обединяващ център за по-голям брой умерени гласове в България“, сподели г-н Роланд-Франсоа Вейл, представител на ВКБООН в България. „В крайна сметка, тъкмо толерантните българи ще бъдат тези, които ще могат действително да се противопоставят на ксенофобията в собственото им общество“.

„Нямахме никакви колебания дали да отдадем себе си на кампанията, тъй като не се съмняваме, че ще стигнем до милиони българи и наистина ще ги накараме да „погледнат с други очи“, споделя творческият директор зад идеята Иван Хадживеликов.

От над половин година New Moment New Ideas работят pro bono по проекта, а кулминацията на кампанията ще бъде през следващия месец, за когато е предвидена и реализацията на няколко емоционални публични изяви в унисон с телевизионния клип.

ЕС удря финансово рамо на Турция заради бежанците

Европейският съюз ще подпомогне Турция с още 70 млн.евро заради бежнаската вълна, заляла страната.  Страните от ЕС трябва да се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com