Подсъдимите под домашен арест също ще бъдат наблюдавани електронно

4293
Подсъдимите под домашен арест също ще бъдат наблюдавани електронно
Снимка: БГНЕС

На законово ниво се регламентира електронното наблюдение като форма за контрол върху поведението на осъдени лица. Началници на затвори ще стават и хора с различно от юридическото висше образование. Това са част от промените в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), който Министерски съвет прие днес.

ЗИНЗС беше публикуван от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане на 12 юни т.г. Междувременно в чл. 62, ал. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс (ЗИД на НПК, обн., ДВ, бр. 42 от 2015 г.) бе въведена възможност спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган да се контролира и чрез средства за електронно наблюдение.

Електронното наблюдение ще се прилага и спрямо обвиняемите и подсъдимите под домашен арест, и за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и лица с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

В проекта за изменения на ЗИНЗС е създадена изцяло нова част, озаглавена "Електронно наблюдение" и чиято уредба разширява прилагането на пробационните мерки, в съответствие с европейските стандарти, чрез въвеждането на система за електронно наблюдение.

Чрез него ще се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на определени лица, изпълняван чрез три способа: система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Изрично се забранява електронното наблюдение да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.

Проектозаконът предвижда и промяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор. Сега на този пост може да бъде назначаван само юрист с не по-малко от 5 години юридически стаж или стаж в системата на затворите, пробационните служби, МВР и др.под., както и с не по-малко от три години управленски опит в системата на държавното управление. През последните години все по-малко юристи, отговарящи на тези изисквания за управленски опит, кандидатстват за тази длъжност, което значително затруднява организацията и управлението на определени затвори. Затова проектът предвижда възможност, при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началници на затвори или на затворнически общежития, да се назначават хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление. Същите са и условията за началниците на областните служби "Изпълнение на наказанията".

Поправителните домове за непълнолетни престават да съществуват като отделна самостоятелна структура, а като подразделения към затворите. Предвижда се също и възможност към затворите да се разкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com