Подготвят нов устройствен план на парк "Витоша"

11801
Подготвят нов устройствен план на парк "Витоша"
Снимка: БГНЕС

Експерти от екоминистерството, неправителствени организации и БАН започват подготовка по новия устройствен план на природен парк „Витоша". Инициативата е част от Оперативна програма "Околна среда" и ще включва разработването на гео бази данни, карти и изготвяне на нова географска информационна система на парка.

В плана се предвижда изграждането на допълнителна ски писта, обновяване на туристическите места за отдих, без да се нарушават биоразнообразието в района, коментира Филип Цанов от сдружение „Природата за хората", предаде Дарик.

Ски училищата на Витоша тръгнаха на протест с искане за развитие

Надяваме се да бъдем чути и да се обърне внимание на това богатство, което имат децата на София и всички софиянци. Това заявиха предс...

Актуализацията на плана за управление на природен парк „Витоша" предвижда развитието на защитената зона и допринася за утвърждаването на София като европейска столица на спорта. „"На този етап все още не е ясно дали ще се запази зонирането върху досегашните защитени местности, посочи Димитрина Берберова, експерт от фирмата инвеститор.

„Ние не можем да оценим и да кажем дали ще запазим това функционално зониране. Така като го преглеждаме и четем, струва ми се, че има потенциал за промени като начин на зониране, функции и като режими", каза тя.

Една от основните задачи, предвидени в новия план е подмяна на съществуващите ски съоръжения, поясни Филип Цанов. „На Витоша в момента има само една ски писта, при положение че преди 30 години е имало десет писти. Всички съоръжения са на над 30 години и смятам, че първото, което експертно трябва да се направи, за да стане София спортна столица на Европа, е да се подменят съществуващите съоръжения", каза той.

По думите му трябва да се ограничи преминаването на превозни средства по природен парк „Витоша" и движението да се осъществява само с лифт.

Предупреждават за лавини на Витоша

За висока лавинна опасност по неизползваните писти на Витоша алармират от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Особе...

„Да се забрани категорично достъпът на автобуси и на коли в ПП „Витоша". Всичко да става с лифтовете и да се развие хубава ски зона на базата на съществуващата около Алеко. Нито е трудно, нито ще наруши природата", каза той.

Окончателният план за управление на парка ще бъде представен на 30-и септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com