Почти 300 хил. лева харчи армията, за да предотвратява трудови злополуки

6106
Почти 300 хил. лева харчи армията, за да предотвратява трудови злополуки
Снимка: БГНЕС

Няма тенденции за увеличаване на трудовите злополуки през последните години, техният брой се запазва в определени граници. През 2010 г. те са 142, 2011 г. - 102, 2012 г. – 138, 2013 г. – 134, а за изминалата 2014 г. техният брой е 137. Това заяви пред БГНЕС зам.-министърът на отбрана Орхан Исмаилов, който е председател на Съвета по условията за труд към Министерството на отбраната.

В МО има подпрограма "Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в МО". "По нея за 2015 г. са осигурени 295 000 лв. За съжаление поради намаления бюджет на ведомството сумата не може да бъде увеличена. Въпреки това се опитваме по приоритети да решаваме най-неотложните проблеми. Все пак военната служба и без това носи значителен риск, така че се опитваме да избегнем, поне по-леките инциденти, които са от невнимание или лоша дисциплина", заяви зам.-министърът.

Орхан Исмаилов посочи, че военнослужещите и цивилните служители са застраховани за застраховка трудова злополука. За военнослужещите застрахователната премия е 30 000 лв, а за цивилните служители – 10 000 лв. Тези суми се изплащат от застрахователите в зависимост от тежестта на злополуката.

Основно трудовите злополуки в армията се случват при занятие по физическа подготовка. По-голяма част от тях са в Сухопътни войски, предвид по-големия числен състав, но няма военно формирование с по-голям брой трудови злополуки. За намаляване на броя на трудовите злополуки от МО всяка година се организират и провеждат обучения по безопасност и здраве. Тази година са планирани от Съвета по условия на труд 8 проверки в повече от 30 военни формирования по безопасни и здравословни условия на труд. В тях ще участва и представители на синдикалните организации.

"Един от приоритетите на ръководството на Министерството на отбраната е осигуряването на необходимите неща за ежедневната работа на военните – униформи, оборудване, гуми и т.н. Ако ги има, това е още една гаранция, ще военните ще изпълняват задачите си професионално, което означава и безопасно. Знаете, че МС отпусна допълнителни пари за екипировка и вече започнаха процедурите за доставка. Започнахме и процеса за новите униформи, които трябва да отговарят на всички изисквания на войниците. Тези на вид дребни неща, всъщност предпазват от излишни злополуки в и без това рисковата професия на военните", посочи Исмаилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com