Плевнелиев откри изложбата с картини на Пикасо

5949
Плевнелиев откри изложбата с картини на Пикасо
Снимка: БГНЕС

Посланията на Пабло Пикасо надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри изложбата „Пикасо: Вечното търсене“, предаде БГНЕС.

„Радвам се, че българите, гостите на страната, приятелите на изкуството от всички краища на света все по-често имат възможност да се докоснат до най-добрите образци на световното изкуство в родните галерии и музеи“, посочи президентът и допълни, че тази изложба не е изолирано събитие, а част от други изложби като тази на Микеланджело, Роден и др.

Плевнелиев: Призовавам да гласуваме за добри стопани

Президентът на България Росен Плевнелиев също упражни правото си на глас. "Призовавам да гласуваме за добри стопани, които да модерни...

„Пикасо е истински носител на испанския творчески дух и неговото гостуването в София е безспорно доказателство за специалното уважение, което моята страна изпитва към България“, заяви посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа.

По думите му в днешния открит за културен обмен свят, в Кралство Испания живее многобройна, активна и пълноценно интегрирана българска общност, която не само допринася за развитието на Испания, но и прави впечатление със своята начетеност.

Изложбата е и по повод на националния празник на Испания. Експозицията със скици на Пикасо, която може да се разгледа в Националната художствена галерия, съвпада и със 134 години от рождението на “гения от Малага”, по думите на посланик Тапия. Той разказа, че за да се осъществи изложбата са помогнали Министерство на културата, Софийската община, директорът на Националната галерия, както и на община Малага и фондация “Къща музей на Пикасо” в Малага, от където идват и картините - 70 на брой.

На тържествената церемония присъстваха представители на изпълнителната власт, както и Симеон Сакскобургготски, дейци на културата, както и различни представители на дипломатическия корпус у нас.

Плевнелиев: Нека денят за размисъл да мине без манипулации и взаимни обвинения

Призовавам политическите сили да уважим българския народ, като му предоставим един истински ден за размисъл – без манипулации, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com