Плевнелиев даде начало на изграждането на "София Тех Парк"

23182
Плевнелиев даде начало на изграждането на "София Тех Парк"
Снимка: БГНЕС

Динамичното време, в което живеем, предопределя необходимостта от стратегически решения за подпомагането развитието на бизнеса и науката. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на изграждането на първите обекти от първия научно-технологичен парк в България, реализиран от дружеството „София Тех Парк“ АД, предаде „Фокус”.

„Благодаря за възможността да бъда част от днешното събитие, което бележи началото на първите сгради от комплекса „София Тех Парк”. Безрезервно подкрепям този амбициозен проект и съм радостен, че всички сме съпричастни към неговото развитие. Динамичното време, в което живеем, предопределя необходимостта от стратегически решения, които подпомагат развитието на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях в България. „София Тех Парк” е именно такова дълговидно стратегическо за България решение”, допхлни Плевнелиев.

Гражданите на София имат нужда от парк, а не от Тех Парк

София е рядко населена територия, обрасла в гъсти гори, тучни поляни и романтични езерца. Богатото биологично разнообразие е непокътнат...

По думите му този проект ще позволи на страната ни да намери своето място във високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите, добавената стойност и индустрията на бъдещето да намерят своето място в България.

"Искаме да развиваме българската икономика, но трябва да познаваме и нейните слабости. Необходимо е да засилим иновационните дейности в предприятията, необходимо е разработим нови иновативни продукти и бизнес модели , които ги подкрепят. Важно е да се научим как да си партнираме с бизнес и наука", подчерта президентът.

Според него трябва да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и иновационни продукти, трябва да се направи така, че талантът да остане в България и да се види перспектива за развитие в България, а не да изтича навън. Това е проектът „София Тех Парк”, вярвам в неговия потенциал в подкрепа на адресиране и решаване на посочените слабости на българската икономика, подчерта Плевнелиев.

„Проектът има много силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък на страната. „София Тех Парк” със сигурност ще подкрепи конкурентоспособността на българската икономика. „София Тех Парк” не е просто комплекс със сгради с инфраструктура между тях. „София Тех Парк” е среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество. „София Тех Парк” е сърцето на първата иновационна екосистема в България. „София Тех Парк” е сърцето на „Start-up” културата. Технопаркът със сигурност ще осигури така желаната и отдавна мечтана, чакана, обединяваща платформа и идея за сътрудничество между наука, университет и бизнес. „София Тех Парк” е със сигурност и център за развитие на иновативни идеи и на стартиращи компании в България и в региона и затова бъдейки част и тук демонстрирайки пред вас своята персонална съпричастност към този проект пожелавам попътен вятър на добрите идеи, на таланта, на предприемаческата култура в България”, подчерта президентът. Той е сигурен, че стартът на „София Тех Парк” ще се превърне в пресечна точка за бизнеса, за науката и ще спомогне за превръщането на България в технологично напредничава и конкурентноспособна европейска страна.

Европа поема 85% от София Тех Парк

Близо 85% от средствата, необходими за изграждане на "София Тех Парк", ще дойдат от Европа. Останалите ще бъдат платени от държавата. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com