Плевнелиев: На "Трети март" България се завърна на европейската карта

20735
Плевнелиев: На "Трети март" България се завърна на европейската карта
Снимка: БГНЕС

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света ще издигне българското знаме. Нека, когато над главите ни, вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че имаше време, когато нашата нация беше лишена от собствен път на развитие. С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна словото си пред Паметника на Цар Освободител по повод 137 години от Освобождението на България.

Ако днес може да се наречем свободни, това не би било възможно без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България. Днес българите заставаме като един. Днес се покланяме пред подвига на всички знайни и незнайни герои. В този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите войни – румънци, финландци, украинци, литовци и други, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва, заяви президентът Плевнелиев.

И Москва празнува "Трети март"

Руският войник винаги е бил войник-освободител, припомни днес руският зам.-министър на външните работи Алексей Мешков на церемонията по...

Според държавния глава без съмнение Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа. Президентът посочи, че свободните българи са тръгнали редом с най-демократичните и прогресивни нации, избирайки европейския път на развитие.

Кулминацията на тържествата по повод националния празник "Трети март" започна точно в 18,30 часа на площад "Народно събрание". Представителите на гвардейските роти са строени. Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев поздрави строените роти на площада по случай националния празник. Първите две роти са гвардейци, а останалите три роти са от софийския гарнизон. Формированията са от Горна баня, Мусачево, Божурище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com