Плевнелиев: Костите на Самуил трябва да се върнат в България

12343
Плевнелиев: Костите на Самуил трябва да се върнат в България
Снимка: БГНЕС

"Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев минути след официалното откриване на паметника на цар Самуил в центъра на София, предаде БГНЕС.

Шестметровият паметник бе открит с официална церемония, на която освен държавния глава присъстваха още патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Румяна Бъчварова, депутати, дипломати и други.

"Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината и то точно тук в базиликата Света София, в която той се е черкувал", добави Плевнелиев.

От днес нататък България ще има своя държавен знак на почит към своя велик цар Самуил, каза Плевнелиев.

По думите му, близо 200 години след неговата кончина един византийски хронист го описа като "оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българина" и наистина хилядолетие след неговата епоха ние не забравяме подвига му, помним делото и саможертвата на Самуил и неговите воини, които ни показаха как се води битка за България до последен дъх.

"Самуил е историческа фигура, която е символ на борбата за спасяване на българската държавност. Делото на Самуил е повече от актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейско бъдеще, каза президентът.

Според Плевнелиев сякаш символично срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на самуиловите воини на великия Далчев, а зад паметника е църквата "Света София" - вековният духовен символ на столицата и едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил.

"Надявам се този паметник, този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил, да не ни разедини. В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16 република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност", коментира Плевнелиев.

Президентът каза още, че "в столицата на България имаме паметници на съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори на основателя на българската държава".

"Нямаме паметници на Крум, Аспарух, Омуртаг и Симеон. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат - длъжници сме на младите за това", каза държавният глава.

Плевнелиев благодари на всички, без съдействието на които паметникът нямаше да е възможен и най-вече на Фондация "Българска памет", която по думите му "всячески помага да не забравяме и да почитаме славното минало на българския народ".

Плевнелиев благодари и на служебния премиер Георги Близнашки, че по време на своя мандат и в рамките на 1000-годишнатата от трагичната смърт на цар Самуил е направил всичко възможно българската държавата да се отнесе достойно към делото на този велик български цар.

"Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на Самуил", каза още Плевнелиев. Той посочи, че присъствието на предстоятеля на македонската православна църква архиепископ Стефан заедно с българския патриарх Неофит в деня на Светите братя 11 май е доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития.

На днешното откриване на паметника на цар Самуил в София присъства и посланикът на Македония, когото Плевнелиев също поздрави и обяви, че ценим високо този жест от негова страна.

"Преди година като български президент в присъствието на представител на гръцкото правителство отдадох почит пред тленните останки на цар Самуил, които се намират в музей в Солун", припомни президентът и нарече това "ярко доказателство за европейския подход към историята и политика на добросъседство. "Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа - българският и гръцкият, които са воювали помежду и са проливали кръв от хилядолетия", добави президентът.

"Нека тук през годините се събират децата на България, за да си припомнят делото на един български владетел, водил дългогодишна битка за свободата и честа и на нашата държава. Поклон пред паметта на цар Самуил", завърши словото си Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...