Плевнелиев: Горди сме, че сме дали азбука на 300 млн. души по света

10057
Плевнелиев: Горди сме, че сме дали азбука на 300 млн. души по света
Снимка: БГНЕС

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция, по повод деня на отворени врати за 24 май, пред журналисти, предаде „Фокус”.

Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. „Гордеем се с това, че точно тук в България се е разгоряло огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят”, заяви държавният глава.

Кампания: Запишете на 24 май клип с фолклорни танци

Кампания призовава днес всички българи, включително и в чужбина, да се запишат как танцуват фолклорни танци и да споделят видеото в инт...

„Днес има над 300 млн. жители по света, които пишат на кирилица. Имаме над 50 народа от 12 държави, в които тя е официална азбука”, уточни Плевнелиев.

„Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват светци , които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС. Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота”, каза президентът. За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето. Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света”, заключи президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com