Плевнелиев: Делото на народните будители е опора на отечеството ни

14976
Плевнелиев: Делото на народните будители е опора на отечеството ни
Снимка: БГНЕС

По случай Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентската институция бе издигнат националният трибагреник. Росен Плевнелиев поздрави представителната гвардейска рота, както и официалните лица - министри, учени и гражданите.

"Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени", заяви по-късно в Гербовата зала президентът. Той допълни: "Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите, в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъховение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Днешният празник е истински общобългарски празник вече близо век. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи".

"Звук и светлина" за Деня на будителите

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” ще бъде излъчен по повод 1 ноември – Ден на нар...

Държавният глава удостои с орден "Стара планина" първа степен председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за наговите заслуги за развитието на науката. Той връчи почетния знак на държавия глава на академията, като подчерта, че за 145-годишнта си дейност тя изгражда внушителен авторитет, информира БНР.

Академик Воденичаров подчерта: "Особена чест за нас е, че точно днес при отбелязването на един от най-светлите празници Денят на будителите получаваме това високо признание".

Председателят на БАН допълни изрази радостта си от награждаването, информира БГНЕС. Той допълни: "Списъкът им (на нашите будители -бел.ред.) е дълъг, да спомена цар Борис Първи, цар Симеон Велики, Евтимий Търновски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Георги Сава Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов Петко и Пенчо Славейкови и много други българи завещали идеала за преклонение пред знанието и ни преклонението силата на духа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com