Пламен Димитров: Няма заплаха да се отнемат пенсионните права на хората

15570
Пламен Димитров: Няма заплаха да се отнемат пенсионните права на хората
Снимка: БГНЕС

КНСБ никога няма да позволи да се посегне на пенсионните права на хората, които са осигурени. Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция днес (18 декември 2014 г.).

Синдикалният лидер заяви, че КНСБ е била стожерът на въвеждането на капиталовата схема за пенсионно осигуряване в България. Той припомни, че именно КНСБ, заедно със свои партньори, е учредила първата пенсионно осигурителна компания в България преди 20 години. „По този начин осигурихме на хората точно това, за което в момента пледират всякакви икономисти – свободен избор“, изтъкна президентът на КНСБ.

Жесток сутрешен скандал за пенсионната реформа

Голяма част от ромското население въобще не се осигурява, а когато навърши възраст, получава пенсия – от бюджета на НОИ. Освен то...

Димитров обърна внимание, че ако текстовете за промени в пенсионното осигуряване бъдат приети в настоящия им вид, няма да има никаква заплаха за отнемане на пенсионни права на хората. „Точно обратното – само аз и никой друг не може да реши дали да прехвърля партидата си от частния пенсионен фонд в НОИ“, подчерта лидерът на КНСБ. Той добави, че сега е необходимо всички да внимаваме тези текстове да бъдат приети в сегашния им вид, за да не се направят тихомълком промени, които биха наложили допълнителни условия освен свободния избор на осигурените лица, обясняват от пресцентъра на синдиката. 

Президентът на КНСБ добави, че предложеният срок за подобен избор от новопостъпващите на пазара на труда е едногодишен, но ако се прецени може да бъде удължен. Но това не означава промяна на цялата конструкция на осигуряване. И капиталовата схеми на осигуряване имат своите плюсове и минуси, важно е те да се разбират от хората, ако искаме да могат да избират. В България системата е миксирана, именно за да се минимизират мисусите и да се оползотворят по-добре плюсовете.

Синдикатът настоява да бъде въведена възможност различните категории работници да имат право да избират в кой фонд да бъде внасяна осигуровката им за ранно пенсиониране. Това стана ясно по време на пресконференция на синдикалната организация, предаде агенция „Фокус”.

Няма различна позиция на ГЕРБ по отношение на въвеждането на избор за ранното пенсиониране, категоричен бе Димитров. Той каза още, че тази позиция е публично подкрепена от премиера в меморандум и заявена, след това и от страна на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Предложението на ГЕРБ предвижда посочването на частен или солидарен фонд за новопостъпилите на работа, а за тези, които вече имат внесени осигуровки, се предвижда възможност за избор, дали да останат в частния фонд или се прехвърлят в държавния.

ПГ на Патриотичния фронт разделена заради пенсионната реформа

Парламентарната ни група е разделена относно това дали всичко да отива в НОИ или да има възможност за частните пенсионни фондове. Това ...

Има притеснения, от страна на осигурените лица, по повод празни партиди в персоналните пенсионни фондове. Това каза още президентът на КНСБ. Той поясни, че съществуват много въпросителни около инвестициите в някои пенсионни фондове и как това влияе върху тяхната ликвидност.

„Ние искаме от Комисията по финансов надзор (КФН) да предостави публично информация на осигурените лица къде им отиват парите. Ние сме за попълването на всички дупки в законодателството, което позволява да има подобни съмнения или тежнения в публичното пространство и в информацията, която идва към осигурените лица” допълни още Пламен Димитров. Той добави, че законовата регламентация на инвестиционните параметри на пенсионните фондове, която съществува в България, не е по-тежка от тази в останалите страни от Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com